Синдром Ръка-крак-уста – диагностични критерии за коксакивирусна А6 инфекция

21.06.2013

Необичайните прояви на синдрома Ръка-крак-уста, причинен от коксакивирус А6, лесно се бъркат с няколко други заболявания, но авторите на анализ на случаите от 2011 и 2012 година са извели характерната морфология на тази по-тежка ентеровирусна инфекция в проучване, публикувано на 17.06.2013 г. в Pediatrics.

 

Erin F. Mathes, MD, клиничен асистент в Department of Dermatology и Department of Pediatrics, University of California, San Francisco, и колеги са проучили медицинските записи на 80 деца с положителни изследвания за коксакивирус А6 и са имали клинични критерии за атипичен синдром Ръка-крак-уста между 2011 и 2012 г. в 7 академични педиатрични дерматологични центъра в Северна Америка.

 

Авторите са открили 4 морфологични типа, които отличават тази коксакивирусна инфекция от класическия синдром Ръка-крак-уста:

  • широко разпространени везикулобулозни и ерозивни лезии, включително по дланите и стъпалата;
  • херпетиформени екземни ерупции  в областите, засегнати преди или към момента от атопичен дерматит;
  • ерупции, подобни на синдрома на Gianotti-Crosti  (множество симетрични папули по лицето, екстензорната повърхност на крайниците с размер 1-5 мм) и засягащи райони на предишни кожни увреждания, напр. слънчево изгаряне;
  • петехии или пурпура.

Фенотипната вариабилност и необичайните кожни обриви могат да бъдат проблем в диференциалната диагностика с други инфекциозни заболявания и възпалителни кожни болести” – пишат авторите.

 

Публикуваният анализ може да помогне за диференциалната диагноза. Д-р Dean Morrell, MD, професор и директор на отделението по детско-юношеска дерматология в University of North Carolina, съобщава:

 

Това изследване е отличен и навременен преглед на новите клинични данни. Коксакивирусната екзема се среща в цялата страна и  в началото затрудняваше много от нас. Първият случай, наблюдаван в University of North Carolina, първоначално е диагностициран като херпетична екзема, но тази диагноза непълно отговаря на клиничната находка. Това изследване може да служи за обучение на медицинския персонал и лекарите”.

 

Авторите установили, че най-честият симптом на коксакивирус А6 са били везикулозните обриви, разпространени по цялото тяло, були и/или ерозии. 99 %  от пациентите са имали везикулобулозни и ерозивни ерупции. Децата под 1 година по-често развиват булозни обриви в сравнение с другите деца (38 % от децата под 1 година; 7 % от децата на 1-5 години;. 18 % от децата над 5 години).

 

Въпреки  че класическият синдром Ръка-крак-уста обичайно включва дланите, стъпалата и рядко засяга седалището с дребни везикули и ерупции по оралната мукоза, екзантемът от коксавивирус А6  често засяга периоралната област, крайниците и тялото, както и устната мукоза.

 

Повечето пациенти (61 %) са имали везикули, ерозии и були с различен размер, покриващи повече от 10 % от повърхността на тялото, което също е разлика от класическия синдром.

 

Коксакивирусния А6 екзантем често засяга области на кожата, които са били преди това с травма или възпаление, включително интертриго или слънчево изгаряне. 55 % от пациентите са имали ерупции в областите на хроничен дерматит и 18 % са имали обриви в други области на кожно увреждане.

 

Ентеровирусните инфекции, в частност коксакивирус А6, трябва да влизат в диференциално диагностичния план при пациентите с новопоявили се везикули и ерозии в областите на кожата, засягани в миналото от екзема” – пишат авторите.

 

Повече от една трета (37 %) от пациентите с коксакивирус А6-инфекция са имали обриви, подобни на Gianotti-Crosti синдром, с лезии по бузите, екстензорната повърхност на крайниците и седалищната област, но не и по тялото.

 

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад