Рентгенография преди операция – Кога се нуждаете от нея и кога не?

04.05.2013

Ако ви предстои хирургична намеса, предоперативната рентгенография понякога може да помогне операцията да бъде по-безопасна, като се идентифицират медицински проблеми. Това може да доведе до отлагането или дори до неизвършването на операцията. Но ако нямате симптоми или признаци на сърдечно или белодробно заболяване, трябва да помислите два пъти, преди да направите рентгенова снимка. Ето защо:

 

Изследването обикновено не е полезно при ниско рискови хора без симптоми

Много хора автоматично получават назначение за рентгенова снимка преди хирургична намеса и дори някои болници изискват изследването при почти всички пациенти, които са приети за лечение. Но сериозните отклонения, които се намират чрез рентгенова снимка на гръдния кош, са необичайна находка при ниско-рисковите хора, при които в повечето случаи е достатъчно да се снеме внимателна медицинска анамнеза и щателно изследване на тялото. Рентгенографията не добавя много полезна информация за хората без рискови фактори за сърдечни или белодробни проблеми и рядко променя тяхното лечение или помага на анестезиолога и хирурга в тяхната дейност. Всъщност, при тези хора изследването може понякога да покаже фалшива находка, която да изисква последващи изследвания, които обичайно не са необходими и водят до ненужен риск и разходи.

 

То може да носи рискове

Рентгенографията на гръдния кош ви излага на малка доза радиация. Макар, че рискът от всяка индивидуална експозиция не е сигурен, увреждащите ефекти на радиацията могат да се кумулират, така че е по-добре да я избягвате винаги, когато е възможно. Освен това, повечето отклонения в рентгенографията трябва да се уточняват с допълнителни изследвания, за да се изключи сериозен проблем. Това може да причини безпокойство, да изиска допълнителни изследвания и скъпи консултации със специалисти.

 

То може да бъде излишен разход на пари

Рентгеновата снимка на гръдния кош не е много скъпа, обикновено струва около 44 $ (в САЩ; в България – 15-20 лв). Но всеки лев, похарчен за изследване, от което нямате нужда, е излишен разход. И ако рентгенографията е назначена само поради това, че ви предстои операция или ще бъдете приет за лечение в болница, вашият осигурител може да не заплати за нея.

 

И така, кога изследването е необходимо?

Рентгенографията предоперативно или при постъпване в болница има смисъл, ако имате белодробно или сърдечно заболяване или имате симптоми и признаци на заболяване на сърцето и белите дробове. Такива са:  гръдна болка, кашлица, задух, отоци около глезените, повишена температура, наскоро преживян инфаркт или при неизлекувана простудна или друга дихателна инфекция. Освен това вие трябва да направите изследването, ако сте над 70 години и в последните шест месеца не сте правили рентгенография или имате хронично белодробно или сърдечно заболяване, дори и без симптоми. Изследването също така често е полезно, ако ви предстои операция, която ще засегне сърцето, белите дробове или част от гръдния кош.

 

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Как трябва да се подготвите за операция?

 

- Изяснете здравното си състояние. Вашият лекар или екипът за предоперативна подготовка ще ви прегледа и ще ви разпита за медицински проблеми. Уверете се, че за всяко предоперативно изследване те имат специфична медицинска причина. Носете списък с всички медикаменти, витамини и хранителни добавки, които вземате, включително дозировките и листовките.

 

- Спрете пушенето, поне временно. Колкото по-рано спрете да пушите, толкова по-малко вероятно е да получите усложнения. Особено важно е да не пушите поне в деня на операцията. Ако се нуждаете от помощ за отказването на цигарите, помолете за никотинова лепенка.

 

- Обсъдете депозирането на кръв преди операцията. Това може да елиминира и малкия риск от инфекция или реакция, ако се нуждаете от трансфузия.

 

- Питайте за болкоуспокояващите ОТС продукти. Ибупрофен и напроксен могат да причинят повишено хирургично кървене, така че преминете на ацетаминофен. Питайте вашия лекар дали трябва да спрете аспирина или  друг препарат за разреждане на кръвта.

 

- Погрижете се за постоперативната помощ. Осигурете човек, който да ви закара до клиниката за операцията и да ви вземе оттам, както и да остане през нощта, ако е необходимо. Поинтересувайте се за сестрински грижи и рехабилитатор.

 

- Подгответе багажа си. Не носете ценности, но вземете със себе си осигурителната карта, кутиите за зъбните протези, контактните лещи и очилата; вземете няколко вещи, които ще ви създадат комфорт – музикален плейър и слушалки, снимки, любимата нощница или възглавница.

 

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, ACR, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с ACR за кампанията Choosing wisely, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от ACR  списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 ACR.

 

07.2012 г.

 

По материали на:

Consumer Reports Helth

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.33 MB)

< Назад