Начинът на живот – причина за 1/3 от раковите заболявания

09.12.2011

Една трета от всички ракови заболявания  са причинени от 4 широко разпространени фактора – тютюнопушене, нездравословно хранене, алкохолна консумация и затлъстяване. Изводите са направени от детайлно проучване за връзката на раковите заболявание с факторите от околната среда, публикувано в декемврийския брой на British Journal of Cancer.

 

Екипът е изчислил процентът на раковите заболявания, които са свързани с всеки един от 14 наблюдавани фактора: тютюнопушене; алкохолна консумация; ниска консумация на плодове и зеленчуци; ниско съдържание на фибри в храната; консумация на червено и консервирано месо; голяма консумация на сол; наднормено тегло и затлъстяване; ниска физическа активност; йонизираща радиация; ултравиолетова радиация; професионални вредности (напр. азбестоза); инфекции (например човешки папилома-вирус); постменопаузална хормонална заместителна терапия (за жени); малко кърмене на децата (за жени).

 

40 % от раковите заболявания при жени и 45 % при мъже се причиняват от фактори, които могат да бъдат избегнати – твърди д-р Parkin, ръководител на проучването. За Англия това означава, че всяка година около 134 000 случая на ракови заболявания могат да бъдат избегнати, като повече от 100 000 от тях се дължат на тютюнопушенето, нездравословна диета, алкохол и наднормено тегло. Пушенето е един от основните фактори, причиняващ около 60 000 случая на ракови заболявания всяка година в Англия, 1 от всеки 5 диагностицирани случая.

 

Някои от изводите били изненадващи. Консумацията на плодове и зеленчуци е имала силен протективен ефект при мъже. При жените наднорменото тегло е било с по-голяма тежест, отколкото алкохолната консумация.

 

Ракови заболявания при мъжете:

 

Рисков фактор

Случаи на ракови заболявания, свързани с рисковия фактор (%)

Тютюнопушене

23.0

Ниска консумация на плодове и зеленчуци

6.1

Професионални вредности

4.9

Алкохол

4.6

Наднормено тегло и затлъстяване

4.1

Ексцесивно слънчево облъчване

3.5

 

 

Ракови заболявания при жените

 

Рисков фактор

Случаи на ракови заболявания, свързани с рисковия фактор (%)

Тютюнопушене

15.6

 

Наднормено тегло и затлъстяване

6.9

 

Инфекции (напр. НРV)

3.7

 

Ексцесивно слънчево облъчване

3.6

 

Ниска  консумация на плодове  и зеленчуци

3.4

 

Алкохол

3.3

 

 

Измерванията в проучването са извършени чрез популационно-атрибутивни рискови фракции. Някои от факторите на начина на живот, които са изследвани, са се припокривали, така че процентният риск при сумиране е бил повече от 100 %, отбелязва д-р Parkin. Например за белодробния карцином, популационно-атрибутивния риск за тютюнопушенето е бил 85 %, за професионалните вредности – 13.2 %, ниската консумация на плодове и зеленчуци – 9 %, йонизиращата радиация – 4.7 %. В комбинация тези 4 фактора се считат за причина за  89.2 % от случаите на белодробен карцином, като само 10 % от случаите не са свързани с тези фактори.

 

Огромната част от случаите на белодробен карцином могат да бъдат превентирани, считат авторите на проучването. Cancer Research UK работи активно за популяризиране на посланията, свързани с тютюнопушенето, наднорменото тегло, начина на хранене и важността на физическата активност.  Около 25 % от популацията в Англия е с наднормено тегло. Широко разпространена е кампанията за ограничаване на тютюнопушенето. Стартирана е кампания "sun smart", насочена към намаляване на случаите на малигнен меланом в близко бъдеще, обясняваща рисковете от рязка интензивна експозиция на слънчеви лъчи.

 

Контролирането на 4 фактора от начина на живот – тютюнопушене, алкохолна употреба, хранене и затлъстяване – ще намали случаите не само на раковите заболявания, но и другите широко разпространени неинфекциозни заболявания: сърдечно-съдови, диабет, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания.

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад