Микровълнова техника за борба с белодробните тумори

03.12.2011

Използването на високоенергийни вълни, подобни на използваните в домашните микровълнови печки, може да разруши неоперабилните тумори на белия дроб. Съобщението е било публикувано по време на 97-та Годишна научна среща на  Radiological Society of North America, състояла се от 27.11.2011 до 2.12.2011 г.

 

Техниката, наречена микровълнова аблация, е елиминирала туморите в белия дроб на 19 от 28 пациента. Осем месеца по-късно нито един от туморите не е рецидивирал. При останалите 9 пациенти туморите са се свили или са престанали да нарастват.

 

Микровълновата аблация е била извършена, като е поставена фина микровълнова антена директно в тумора, след което електромагнитните вълни са активирали водните молекули в туморната маса и са разрушавали тумора чрез предизвикване на триене на водните молекули и продукция на топлина. Процедурата струва около 2000 $, отнема около час, като пациентът остава за наблюдение през нощта в болницата.  Нито един от пациентите не е имал сериозни усложнения. Осем пациенти са имали временно затруднение на дишането вследствие на парциален колапс на белия дроб, който се е възстановил без лечение до седмица след процедурата.

 

Изследователите считат техниката за обещаваща. Те считат, че трябва да се проследят повече пациенти, за да се установи колко продължителна ще бъде ремисията.

 

Освен за тумори на белия дроб, микровълновата аблация започва да се прилага при лечение на тумори на черния дроб, бъбреците и костите.

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад