Лекарства за предпазване от инфекция по време на химиотерапия – Кога се нуждаете от тях и кога не?

26.05.2013

Ако ви лекуват за рак, нормално е да искате да направите всичко възможно, за да се излекувате от заболяването. Много лечебни схеми за рак спасяват живот. Но повечето хора не се нуждаят от всяко възможно лечение. Лечението може да не е полезно. И страничните ефекти и цената могат да бъдат по-големи от ползата от лечението.

 

Едно от лекарствата, които се използват за лечение на раково болни, се нарича растежен фактор за белите кръвни клетки или колониостимулиращ фактор (CSF). CSF са лекарства, които помагат да се предпазите от инфекция по време на химиотерапията. Те увеличават броя на белите кръвни клетки в кръвта ви.

 

Тази статия обяснява кога експертите по раковите заболявания (оноколозите) препоръчват да вземате тези лекарства и кога не. Вие можете да използвате тази информация за разговор с вашия лекар за вашите възможности за лечение и да решите заедно кое е най-доброто за вас.

 

Какво представляват белите кръвни клетки?

Вашата кръв има бели и червени кръвни клетки. Двата вида клетки се произвеждат в костния мозък. Това е мека тъкан в някои кости. Белите кръвни клетки помагат на вашето тяло да се пребори с инфекциите. Ако имате твърде малко бели кръвни клетки, по-вероятно е да се разболеете.

 

Химиотерапията може да унищожи част от костния мозък.

С по-малко костен мозък вашето тяло произвежда по-малко бели кръвни клетки. Това увеличава вероятността да се разболеете от сериозно заболяване, наречено фебрилна неутропения. С това заболяване вие обикновено имате нужда да бъдете лекуван в болница с високи дози антибиотици. То може да отложи вашата химиотерапия. Но повечето лекарства за химиотерапия не увеличават вашия риск от фебрилна неутропения твърде много.

 

Как да разберете дали вашите бели кръвни клетки са малко?

Броят на белите кръвни клетки, които имате, се нарича брой на левкоцитите. Ниският брой на левкоцитите (левкопения) обикновено не причинява симптоми, освен ако е много нисък и вие се разболеете.

 

За да разбере дали броят на вашите левкоцити е нисък, вашият лекар ще вземе кръвна проба и ще я изследва. Някои медикаменти за химиотерапия разрушават костния мозък повече от други. Попитайте вашият лекар дали вашето лечение  може да причини левкопения и колко често трябва да бъде изследван броят на левкоцитите.

 

Как помагат CSF?

CSF помагат на вашето тяло да направи повече бели кръвни клетки. Това намалява вашият риск от фебрилна неутропения.

 

CSF са Neupogen (filgrastim), Neulasta (pegfilgrastim) и Leukine and Prokine (sargramostim). Те обикновено се прилагат под формата на инжекции 24 часа след химиотерапията.

 

Какви са рисковете и цената на CSF?

CSF намаляват риска да бъдете лекуван в болница от фебрилна неутропения. Но те могат да причинят болка и чувство на отпадналост. Могат дори да причинят фебрилно състояние и чувство на общо заболяване. И струват около 4000 $ дозата. (б.пр. – в САЩ; в България – 150-700 лв).

 

Кога трябва да се лекувате с CSF?

CSF се препоръчват само за хора, които са с висок риск от развитие на инфекция. Вие можете да имате висок риск от инфекция, ако:

 

  • Вашата химиотерапевтична схема има риск от развитие на фебрилна неутропения в повече от 1 от 5 човека, при които се прилага, и CSF са единственият начин да се увеличат вашите бели кръвни клетки;

 

  • Вие сте над 65 години;

 

  • Вашето тяло е увредено и вашата имунна система не работи добре.

 

CSF не се препоръчват за пациенти на химиотерапия, които нямат висок риск. Но ако имате поне един от изброените рискови фактори, вие може да се нуждаете от тези медикаменти.

 

За съжаление, много пациенти, които наистина се нуждаят от тези лекарства, не ги вземат. Ако имате висок риск и вашият лекар не ви препоръча CSF, попитайте защо.

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Какво да попитате вашия лекар?

Ако ви лекуват за рак с химиотерапия, попитайте вашият лекар дали видът на химиотерапевтичната схема ви излага на висок риск от инфекция. И помнете, че вашият риск зависи от вашата възраст, общото ви здравословно състояние и дали сте лекувани в миналото с химиотерапия.

 

Попитайте вашия лекар:

  • Може ли лекарството за химиотерапия да причини нисък брой левкоцити или инфекция?

 

  • Какъв  е моят риск да развия инфекция с фебрилна неутропения?

 

  • Имам ли други рискови фактори, които могат да ме изложат на риск от инфекция, като възраст или слаба имунна система?

 

  • Какви са признаците и симптомите на инфекцията?

 

  • За какви странични ефекти трябва да се наблюдавам и да ги съобщя?

 

  • Препоръчвате ли да вземам медикаменти, които да помогнат на тялото ми да направи повече бели кръвни клетки? Защо или защо не?

 

  • Има ли друг вид химиотерапия, която не би намалила броя на моите бели кръвни клетки?

 

 

Как да използвате тази информация?

 

Тази информация е предназначена за да я използвате при разговора с вашия лекар. Тя не замества медицинския съвет и лечението. Използването на тази информация е на ваш риск.

 

© 2012 Consumer Reports. Разработено в сътрудничество с American Society of Clinical Oncology. За повече информация за ресурсите, използвани в тази статия и правилата за употреба, посетете ConsumerHealthChoices.org/about-us/.

 

09.2012 г.

 

По материали на:

Consumer Reports Helth

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.34 MB)

< Назад