Лечение на паренето зад гръдната кост и ГЕРБ – Използвайте Нексиум, Пантопразол и подобни лекарства внимателно

13.03.2013

Ако имате парене зад гръдната кост (чувство на пареща болка в горната част на корема и долната част на гърдите), можете да бъдете изкушен да опитате мощни лекарства, като Нексиум, Пантопразол  и подобни. Тези лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа (ИПП), могат да бъдат полезни при тежки или чести оплаквания от парене. Но в повечето случаи ИПП не са необходими. А когато са необходими, използвайте ги в най-ниската необходима доза и за максимално кратко време. Ето защо:

 

Вие може да не се нуждаете от ИПП

ИПП може да помогне, ако имате парене зад гръдната кост по-често от 2 пъти седмично за няколко седмици, или състояние, наречено гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).  Но проучванията показват, че повече от 70 % от хората, вземащи ИПП, никога не са имали диагноза ГЕРБ. Напротив – те най-често имат нетежки оплаквания от парене зад гръдната кост, които често се облекчават с диета или други промени в начина на живот, и, ако е необходимо, антиацидни препарати или друг вид медикаменти, познати като Н2-блокери, като Ранитидин или Фамотидин.

 

Лекарствата могат да носят рискове

Високите дози ИПП и вземането им за година и повече, са свързани с увеличен риск от счупвания на костите. Дългосрочната употреба може да изчерпа нивата на магнезий в организма, което може да причини мускулни спазми, неправилен ритъм на сърцето, гърчове. Други усложнения от продължителната употреба е чревна инфекция с Клостридиум дифициле, бактерия, която води до сериозна диария, треска, и, макар и много рядко, смърт. ИПП освен това могат да взаимодействат с други медикаменти. Например Омепразол може да намали ефекта на Клопидогрел върху кръвосъсирването, което може да увеличи риска от инфаркт  и дори от сърдечна смърт. Езомепразол (Нексиум) и Н2-блокерът Циметидин взаимодействат с Плавикс по същия начин.

 

ИПП струват повече

Месечният курс на лечение с оригинални ИПП струва около 100-300 $ повече (б.пр. – в САЩ), отколкото бихте платили за антиацидни препарати и Н2-блокери. Нискодозираните ИПП и генеричните варианти струват по-малко от оригиналните лекарства, но все пак цената им е по-висока от цената на другите групи лекарства.

 

Кога трябва да мислите за вземането на ИПП?

Посетете вашия лекар, ако имате парене зад гръдната кост поне два пъти седмично за няколко седмици, ако често имате регургитация („връщане”) на храна в устата ви, или ако паренето не се подобрява с промени в начина на живот и вземане на антиацидни препарати и Н2-блокери.  Когато е необходим ИПП, започнете с ниска доза омепразол (15-20 мг). Ако симптомите се подобряват, обсъдете спиране на лекарството след няколко седмици. За да намалите риска от рецидив на оплакванията, постепенно намалявайте дозата, опитайте да вземате медикамента през ден, или вземете антиацидни препарати.

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Облекчете паренето без лекарства

 

Много хора имат парене зад гръдната кост, което не се нуждае от никакви лекарств. Те могат да облекчат симптомите си с промени в начина на хранене и начина на живот.

 

  • Внимавайте какво (и как) ядете. Наблюдавайте с какво се храните, за да забележите кои храни и напитки предизвикват вашето парене. След това опитайте да ги избягвате. Най-често симптомите се влошават от алкохол, портокалови и други цитрусови сокове, шоколат, кафе и напитки с кофеин, пържени храни, чесън и лук, люти храни, черен пипер и храни, богати на домати – лютеница, сосове, пица. Освен това, често оплакванията намаляват, ако намалите порциите храна и ако избягвате лежането поне 2 часа след хранене

 

  • Спрете да пушите и намалете излишното тегло. Ако се нуждаете от причина, за да се преборите с навика да пушите и да свалите няколко килограма, паренето зад гръдната кост може да бъде повод за тези промени. Пушенето и наднорменото тегло са пряко свързани с паренето и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ).

 

  • Носете широки дрехи. Избягвайте тясни дрехи и стегнати колани, които притискат корема ви, тъй като допълнителното налягане върху корема може да влоши паренето.

 

  • Осигурете си добър сън през нощта. За да намалите нощните обостряния, опитайте да поставите дървени подложки под краката на леглото си, за да повдигнете леглото си с 15-25 см  в този край, където е главата ви.

 

 

Как да използвате тази информация

 

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, AGA, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с AGA за кампанията Choosing wisey, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от AGA списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 AGA.

 

05.2012 г.

По материали от:

Consumer Reports Helth          

 

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.33 MB)

< Назад