Как да се разделиш с някого и да останеш негов приятел

19.08.2014

Всеки може да прекъсне връзката си с някого, който значи много за него, но са необходими много усилия, за да останете приятели. Всъщност, повечето хора считат, че това е невъзможно. Колкото по-тясна е връзката, толкова по-трудно може да бъде да продължите напред. Въпреки препятствията, една романтична връзка може да се превърне в приятелство за цял живот.

 

Бъдете внимателни, когато прекъсвате връзката си

Стъпка 1

Бъдете уверени, че това няма да бъде съвсем неочаквано за другия. Не искате единият ден да сте като влюбени гълъбчета, а на следващия да скъсате. Може би да увеличите постепенно дистанцията (но не враждебно) за период от 1-2 месеца. Ако има специален случай, който може да бъде свързан с това – още по-добре (например семейни проблеми, или незадоволство от работата ви, или обща депресия и т.н.) Не продължавайте това по-дълго от необходимото. След като вашият партньор започне да разбира посланието ви, жестоко е да продължавате.

 

 

Стъпка 2

Направете го по правилния начин – прекъснете връзката лице-в-лице. И се уверете, че имате достатъчно време за дълъг разговор. Не се притеснявайте да покажете емоциите си, но останете решителен – колебанието ще влоши ситуацията

 • Позволете на другия да определи кога да прекрати разговора. Помнете, че това може да отнеме много време.

 

 

Стъпка 3

Ако трябва да обвините някого, обвинете себе си. Не посочвайте нищо с пръст. Ако прекъсвате връзката с партньора си, защото той ви лъже, не казвайте: „Късам с теб, защото ти си лъжливо копеле”. Кажете нещо като :”Аз се чувствам несигурен непрекъснато и се нуждая от малко време, за да възвърна своята увереност”.

 

 

Стъпка 4

Предишната стъпка трябва да се използва внимателно. Ако вашите взаимоотношения не са ясни и вашият партньор продължава да ви пита защо се разделяте, бъдете ЧЕСТЕН. Ако ви хванат в лъжа за причините за раздялата САМО за да запазите партньора си като приятел, това е признак на малодушие и той може да усети, че не му вярвате повече, особено ако някои моменти в отношенията ви НИКОГА не са дискутирани. Честността е ВИНАГИ най-добрият вариант, особено ако наистина искате да запазите партньора си като приятел. Няма по-лошо чувство от това да разбереш, че си притиснат да вярваш на някого и да очаккваш нечестни искания.

 

 

Стъпка 5

Изразете вашата честност. Да предположим, че се раздвеляте за нещо, което не е болезнено. Кажете му защо и обяснете подробно. Вие ще спечелите точка, ако той каже нещо от рода на „Разбирам” или „Може би това е най-добре”. Ако вашите причини са болезнени (например „Аз никога не съм те обичал”), кажете го общо и без подробности. Например: „Аз се чувствам особено в обстановката и с хората около мен и искам да се възстановя връзката.”

 

 

Стъпка 6

Опитайте да разберете чувствата му и го оставете да ви каже всички причини, поради които грешите. Накрая, обаче, останете твърд и пак кажете, че това е „нещо, което трябва да направите заради себе си”.

 

 

Стъпка 7

Позволете му да се ядоса. Много. И болезнено. Не се опитвайте да му кажете, че не е нужно да се чувства така. Може би той ще преодолее това.

 

 

Стъпка 8

Бъдете скромен, не горд. Не се радвайте на това, което правите, и се опитайте да бъдете състрадателен.

 

 

Преход от интимност към приятелство

 

Стъпка 1

Бъдете подготвен да ви мрази известно време. Нормално е да очаквате другият да бъде ядосан. Отговорете на цялата му агресия с разбиране. Започнете да упражнявате изкуството да казвате нещата приятно.

 

 

Стъпка 2

Подгответе се за дълъг и труден процес. Преходът от интимност към приятелство може да отнеме месеци или години, в зависимост от това колко силна е била вашата връзка.

 

 

Стъпка 3

Запазете отворени възможностите за комуникация през цялото време. Кажете му да ви се обади, ако се нуждае да поговорите. И не се притеснявайте вие да му позвъните. Поддържайте контакт!

 • Използването на телефона може да бъде неприятно през първите няколко месеца след раздялата. Ако е така, помислете за други методи на комуникация, като социални мрежи, или просто му изпратете SMS.

 

 

Стъпка 4

Избягвайте да завържете нова връзка за относително дълъг период от време. Съжалявам, това може да ви е трудно, но е необходимо за бъдещето на вашата връзка. В противен случай другият ще  приеме най-лошото, като например, че вие и вашият нов прирятел сте се срещали зад гръба му, а той може би се е страхувал от това по време на вашата връзка. Ако наистина ТРЯБВА да започнете да се срещате с друг човек, нека това да е човек, който вашият бивш приятел не познава. Не позволявайте на новия си приятел да контактува със стария по никакъв повод – например да каже на бившия ви приятел да ви остани на мира, ако той не ви е направил нищо лошо. Това ще предизвика параноя в стария ви приятел, което може да доведе до окончателно прекъсване на приятелството с бившия.

 

 

Стъпка 5

Избягвайте да посещавате места, където можете да го видите. Опитайте се да стоите далече от купони и срещи с общи приятели. Това може да бъде неловко и мъчително и може да наруши процеса на „оздравяване”.

 

 

Стъпка 6

И накрая, спрете да се отнасяте към него като към ваш бивш партьор, отнасяйте се към него като към приятел. Това ще помогне на съзнанието ви да влезе в правилните рамки на мислене за този човек.

 

 

Съвети

 • Не оставяйте всичко това да ви съсипе или да прекарате остатъка от живота си в чакане да станете приятели. Живейте живота си! Има толкова много неща в него!

 

 • Дайте му време да свикне с мисълта, че сте само приятели.

 

 • Бъдете сигурен, че искате да се разделите.  Не искате да прекъснете връзката си по приумица, нали?

 

 • Посочените стъпки показват как да улесните процеса на превръщане на интимна връзка в приятелство. Помнете, че за това е необходимо време и място, не бързайте.

 

 • Каквото и да правите, не се опитвайте да си отмъщавате. Това ще разруши вашето приятелство.

 

 • Ако се окаже невъзможно да бъдете приятели с бившия,  помнете, че сте опитали. Повечето хора не правят дори първата крачка да бъдат приятел на някого.

 

 • Ако нещо голямо се случи в неговия живот след като сте се разделили, като приемане в колеж, спечелване на награда, болен човек в семейството – обадете се да го поздравите или да му съчувствате.

 

 • Нека вашите причини за раздялата да бъдат честни. НИКОГА не лъжете за това – вашият бивш партньор ще разбере това веднага. Ако това се случи, вероятността да станете приятели става веднага много-много малка.

 

 • Опитайте се да не правите нещата мъчителни. Все още можете да му говорите с усмивка, да махнете с ръка, но опитайте първите стъпки да са малки. Не бързайте да ставате приятели след трудна раздяла.

 

 • Каквото и да стане, понякога вие се нуждаете да вървите по течението и бившия ви може да сложи край и да не иска да бъде ваш приятел. Това може да се очаква особено ако знаете, че раздялата ви го е наранила много.

 

 • Той може да постъпва нерационално. Може да излиза, да пие през нощта, да ви звъни 10 пъти преди 4 сутринта и т.н. Не реагирайте с гняв.  Реагирайте с разбиране, говорете с него, ако можете. Ако не можете – изключете телефона си преди да е станала „война”.

 

 • Той може да не иска да се раздели с вас докато сериозно не започнете да се срещнете с някой друг. Това може да отнеме много време (дори години).

 

Предупреждения

 • В началото може да бъде неловко. Очаквайте това. Били сте с него дълго време. Не приемайте, че нищо не се е случило.

 

 • Дори и да е трудно, не се привързвайте твърде много към бившия си приятел. Не мислете, че нещата ще станат по-добри и ще бъдете отново заедно. Нещата се случват, защото има причина за това, така че не се безпокойте. Не полудявайте, съжалете себе си. Само се опитайте да разберете, че трябва да мислите за себе си от време на време.

 

 • Има хора в света, които просто не могат да бъдат приятели с бившите си партньори. Ако сте се разделили с подобен човек, разберете го колкото може по-скоро, за да не се измъчвате.

 

 • Винаги има възможност вашата дружба да бъде прекъсната по няколко причини:

 

 • той може да не се задоволи с мисълта да сте САМО приятели;
 • мой може да се чувства ПРЕДАДЕН/ИЗМАМЕН/ ЧЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ ДОВЕРИЕ и т.н.;
 • начинът, по който сте се разделили, е бил УЖАСЕН;
 • всички притискат бившия ви партньор  да ви бъде приятел. Това само ще го накара да страни от вашата дружба и вероятно ще го накара да направи нещо враждебно, ако натискът не отслабне.

Отхвърлянето на вашата покана за приятелство може да се дължи на всяка една от тези причини. В някои случаи всички те са налице.

 

 • Ако бившият ви партньор не желае да бъде ваш приятел, не го наричайте „мой добър приятел” пред останалите. Това може да го накара да излезе от себе си и да ви каже неща, които не искате да чуете.

 

 

Статията е подготвена по материали от WikiHow

< Назад