Как да простиш на някого?

14.08.2014

Да простите на някого, който ви е наранил или ви е предал, е едно от най-трудните неща, които някога ще направите. Въпреки това, необходимо е да се научите да прощавате, ако искате да възстановите връзката с някого, или просто да забравите за миналото и да продължите  живота си. Ето някои идеи, които могат да ви помогнат по пътя към прошката.

 

Справяне с негативните емоции

Стъпка 1

Разберете защо е необходимо да простите. Да простите на някого, който ви е направил нещо лошо, може да бъде много трудно за вас. Първата ви реакция вероятно ще бъде да запазите гнева си и да обвинявате човека, който ви е причинил болка. Това е естествено. Въпреки това, вие трябва да разберете, че поддържането на обидата и гнева ви причинява повече болка, отколкото човекът, към когото е насочен вашия гняв. По тази причина е необходимо да простите – не заради другия човек, за вас.

 

Стъпка 2

Разберете, че прошката е избор. Често хората се оплакват, че те не могат да простят на човека, който им е навредил. Те вярват, че е невъзможно да преодолеят чувството на обида и гняв. Това, което хората не успяват да разберат, е че прошката е избор. Прошката изисква съзнателно, активно решение да оставиш негативните емоции да отзвучат и да се опиташ да продължиш да живееш. Прошката не идва естествено или лесно, тя е нещо, за което трябва активно да работите.

 

Стъпка 3

Оставете гнева да ви напусне. За да простите е необходимо да се освободите от всички негативни емоции, които се крият във вас. Яд, болка, обида, горчивина, мъка, съжаление – необходимо е да намерите отдушник за всички тези лоши чувства, в противен случай те ще ви измъчват и ще ви причиняват болка в бъдеще. Помнете, че не правите това, за да успокоите съвестта на другия или да намерите извинения за неговите действия - вие правите това за себе си, за да можете да преодолеете болката и да продължите напред.

 

Стъпка 4

Не изпускайте перспективата. Опитайте да обхванете картината като цяло, като отстъпите крачка назад и се опитате да видите ситуацията от обективна гледна точка. Дали другият човек се е опитал да ви нарани съзнателно? Имало ли е обстоятелства извън неговия контрол? Опитал ли се е да се извини и да изглади отношенията? Опитайте да направите преценка, вземайки всичко предвид, и спокойто да анализирате случилото се. Ако можете, опитайте да разберете защо и как ситуацията  е възникнала - така ще бъде по-лесно да простите.  

 

Стъпка 5

Поговорете с някого. Разговорът с някого, на когото вярвате, ще ви помогне да преодолеете вашите емоции и да получите безпристрастна гледна точка. Товарът от плещите ви ще падне само като позволите всичко насъбрано да се излее. Приятел, член на семейството или терапевт  може да ви даде съчувствено ухо или рамо, на което да поплачете.

 

Стъпка 6

Намерете позитивен начин да се изразите. Задържането на негативните емоции може да бъде много деструктивнно и да повлияе както вас, така и хората около вас. Освободете се от негативитета, като намерите позитивен начин да се изразите  и да разрешите проблемите. Опитайте се да пишете, да рисувате или са съчинявате стихове, слушайте или пишете музика, тичайте или танцувайте. Правете всичко, което ви помага да освободите напрежението и да се чувствате по-добре.

 

Стъпка 7

Поучете се от опита на другите. Четете или слушайте разкази за хора, които са прощавали, дори и в по-тежки ситуации от вашата. Това може да ви даде надежда или решителност. Ако сте религиозен, Библията може да бъде добър източник на комфорт за тези, които са били наранени и търсят сила да простят.

 

Стъпка 8

Дайте време. Прошката не идва с щракване с пръсти. Тя изисква самоконтрол, решителност, съчувствие и, освен всичко това, време. Тя е нещо, за което може да се работи, стъпка по стъпка, всеки ден. Помнете, че никой не стига до края на живота си с мислите „Аз трябва да остана ядосан колкото може по-дълго”. В края на живота любовта, емпатията и прошката са най-значими.

 

 

Лице в лице с човека, който ви е наранил

Стъпка 1

Не правете никакви бързи оценки. Важно е да не бързате да правите каквато и да е оценка, когато се изправите лице в лице с човека, който ви е наранил. Ако реагирате твърде бързо, можете да кажете или да направите нещо, за което ще съжалявате. Дайте малко време да осъзнаете това, което сте научили току-що и съберете повече информация преди да реагирате с действие.

 • Например, ако вашият партньор е направил нещо, с което ви е разтревожил, недейте незабавно да прекъсвате връзката с него или да решите да се изнесете от общия дом. Кажете му, че се нуждаете от малко време насаме, за да оставите емоциите да се охладят и да премислите нещата преди да направите следващата стъпка.
 • Ако проблемът е с приятел или член на семейството, първата ви реакция може да бъде да искате да викате или да стенете, но опитайте да се въздържите от това. Мислете за вашето минало с него и дали проблемът е случаен или е част от начина на поведение. Уверете се, че мислите спокойно и рационално преди да кажете нещо, което не можете да вземете назад или да се разделите с него завинаги.

 

Стъпка 2

Чуйте другата страна на историята. Колкото и ситуацията да ви е ясна, вие трябва винаги да приемете възможността да чуете другата гледна точка.  Можете да останете изненадан от това, което ще научите, и, ако не друго, това ще ви помогне да вземете информирано решение как да постъпите.

 • Помолете човека, който ви е наранил, да се срещнете на неутрално място. Кажете му, че искате да чуете неговата гледна точка. Изяснете, че това не означава задължително, че нещата ще се оправят, но вие искате да чуете неговата версия преди да действате.
 • Когато слушате версията на другия човек, опитайте да седите облегнат в стола и да го оставите да говори. Не го прекъсвайте и не му противоречете. Ако вашата връзка с този човек е на границата на раздялата, можете поне да го оставите да говори.

 

Стъпка 3

Бъдете състрадателен. Опитайте да проявите съчувствие, когато разговаряте с човека, който ви е наранил. Поставете се на негово място и се запитайте какво бихте направили в подобна ситуация. Дали бихте постъпили по друг начин?

 • Опитайте да разберете какви са били мотивите и намеренията на другия човек. Дали наистина е искал да ви нарани? Дали ценностите ви не са твърде различни? Или просто е бил невнимателен?
 • Опитайте да си спомните времето, когато вие сте наранили някого и ви се е искало да ви простят. Припомнете си как се чувствахте облекчен и благодарен, когато ви простиха.

 

Стъпка 4

Не горете мостовете зад себе си. Когато говорите с човека, който ви е наранил, не казвайте и не правете нищо, което не можете да „вземете” обратно. Острите нападки и хвърлянето на обвинения и удари към другия може да ви се струва добро поведение за момента, но не помага в дългосрочен план. Ефектът е обратен на това, което искате и може да разруши вашата връзка.

 • Останете спокоен при срещата с човека, който ви е наранил. Дишайте дълбоко и ако каже нещо, с което да ви провокира, опитайте да броите до десет преди да отговорите.
 • Избягвайте да правите злобни или лични нападки или да посягате физически. В противен случай можете да се окажете в ситуация, когато сте простили на другия човек, но той не може да прости вашия отговор.

 

Стъпка 5

Кажете му как се чувствате.  Това е важно – след като вече сте отделили време да охладите емоциите и да мислите какво да предприемете – кажете на другия човек как се чувствате. Трябва ясно да обясните това, спокойно и премерено - как неговите действия са ви наранили и как се чувствате. Изключително важно е да направите това - в противен случай ще затворите чувствата си на яд и възмущение към другия човек, правейки невъзможна истинската прошка.

 • Избягвайте обвиняващи фрази, насочени към другия човек. Вместо „ти ме караш да се чувствам ...” кажете „Чувствам се ...”
 • След като сте изразили чувствата си ясно и честно, важно е да продължите. Ако сте решили да простите на този човек за неговите действия, не можете да се връщате към старите рани всеки път, когато спорите.

 

Стъпка 6

Недейте да „си връщате”. Когато прощавате, важно е да  не допуснете „да си връщате” или да си отмъщавате на човека, който ви е наранил. Опитите „да си върнете” ще доведат само до това, че повече хора ще бъдат наранени, включително вие. Вие трябва да бъдете най-силния човек, да простите и да продължите.

 • Опитайте да се отнасяте с другите така, както искате да се отнасят с вас. Ужасно е,  когато са се отнесли с вас несправедливо. Защо да причинявате такава болка на друг човек?
 • Например, ако вашият партньор ви е крещял, вие нищо няма да подобрите, ако му крещите в отговор. Ще причините само повече болка и обида. Две грешки не правят нещо правилно.
 • Помнете, че прошката ви няма да струва, ако сте простили след като сте отмъстили.

 

Стъпка 7

Кажете му, че сте му простили. Ако е възможно, кажете на човека, който ви е наранил, че вие сте му простили. Ако е поискал прошка, ще бъде благодарен и облекчен и вие можете да работите за възстановяване на вашата връзка. Ако не е искал прошка, поне ще излеете това от душата си и ще продължите с вашия живот.

 • Помнете, че да простиш на някого не означава непременно, че отношенията ще се върнат към нормалните. Ако мислите, че той ви е наранил много пъти или ако не можете повече да му вярвате, добре. Просто кажете това ясно за него.
 • Помнете, че прошката е процес. Само да кажете, че сте простили на някого, не прави това истина - вие трябва да работите за това, малко по малко, всеки ден. Въпреки това, изричането на прошката на глас може да ви помогне да изпълните решението си.

 

 

Да продължиш напред

Стъпка 1

Разберете какво искате. След като сте простили на човека, който ви е наранил, необходимо е да разберете какво искате да направите след това. Важно е да разберете, че дори и да сте простили, не е нужно да го оставите да остане в живота ви. Решете дали искате да възстановите връзката с него или да се разделите с него.

 • За това е необходимо да мислите дълго и продължително за вашите отношения с другия човек. Струва ли си да бъдат възстановени? Дали е възможно да бъдете наранен отново, ако той се върне в живота ви? Само вие знаете отговорите на тези въпроси.
 • В някои ситуации, когато другият човек често ви оскърбява или ви крещи много пъти, по-безопасно и по-здравословно е да се разделите с него. Вие заслужавате нещо по-добро.
 • Ако решите, че си струва да възстановите връзката, вие трябва бавно да започнете да работите за това. Нека другият човек знае, че дори и да ви е наранил, вие все още го обичате и искате да бъдете с него.

 

Стъпка 2

Съсредоточете се върху бъдещето. След като сте решили да простите, необходимо е да забравите за миналото и да се съсредоточите върху бъдещето. Необходимо е да приемете случилото се.

 • Ако не спирате да мислите за старата болка, вие никога няма да сте способен наистина да простите или да продължите напред.
 • Погледнете отстрани на ситуацията като на възможност да направите ново начало. Можете да започнете „на чисто” – може би именно това е необходимо на вашата връзка.

 

Стъпка 3

Възстановете доверието. След като сте бил наранен, може да е трудно да повярвате отново. Въпреки това, да се научите да вярвате отново е съществена част от процеса на прощаване.  Повярвайте в себе си  – във вашата преценка и вашата способност да правите информирано решение. След това можете да работите, за да възстановите доверието към другия човек.

 • Помнете, че честността и комуникацията са ключ към доверието. Поемете отговорността да бъдете напълно открит и честен с другия за всичко.
 • Правете това при всеки удобен случай. Доверието не може да се спечели за една нощ. Нужно е да дадете на другия човек време да докаже неговото намерение да завоюва отново вашето доверие.

 

Стъпка 4

Направете списък на позитивите. Опитайте да погледнете отстрани, като направите списък на положителните неща, които можете да извлечете от преживяното.

 • Осъзнахте ли границите на вашия капацитет да разбирате и да прощавате?
 • Научихте ли ценен житейски урок за доверието?
 • Станахте ли по-близък с човека, който ви е наранил, след като преминахте през проблема заедно?

 

Стъпка 5

Помнете, че сте постъпили правилно. Понякога вашата прошка няма да значи нищо за човека, на когото сте простили, или отношенията ви просто не могат да бъдат възстановени. Дори и ситуацията да не се е разрешила както искахте, помнете, че сте постъпили правилно. Да простиш е благородно, и вие няма да съжалявате за това.

 

 

Статията е подготвена по материали от WikiHow

< Назад