Как да простиш?

15.08.2014

Едно от най-трудните и деликатни теми в отношенията между хората е да отговориш на дявола с любезност и да простиш непростимото. Ние обичаме да четем истории за хората, които са отговорили на омразата с любов, но когато е нужно да го направим лично, нашата реакция е най-често гняв, чувство за вина, страх и мъка, депресия, чувство за собствена правота,  ненавист и т.н. Проучвания продължават да показват, че един от ключовете към дълъг живот и добро здраве е развием поведение на благодарност и признателност и да оставим старите рани да „зараснат”.

 

Искате да живеете дълъг, щастлив живот? Простете непростимото. Това наистина е най-доброто нещо, което можете да направите за себе си. Вашият враг не заслужава да му бъде простено за цялата болка, тъга и страдание, което ви е причинил, но ВИЕ заслужавате да се освободите от този ад. Омразата е като киселина. Тя разяжда тъканите, в които се пази и  съдовете, от които се излива.

 

Стъпка 1

Осъзнайте, че омразата, която чувствате към вашия неприятел не му вреди  по начина, който искате. Все едно да искате да убиете вашия враг, като изпиете отровата.

 

 

Стъпка 2

Разберете, че най-доброто отмъщение на вашите врагове е да живеете успешен и щастлив живот. Искате да си „върнете” на някого, който се е опитал да ви навреди? Покажете на него и на себе си (и на целия свят), че препятствията, които се е опитал да създаде, не са успяли да ви затруднят значително и да ви навредят.

 

 

Стъпка 3

Осъзнайте, че второто най-добро отмъщение е да превърнете дявола в нещо добро, да намерите ценното в трудната ситуация. Мислете за вашия враг като за някого, който ви е помогнал да израснете. Дори когато ни се случат нещастия, най-доброто, което можем да направим, е да приемем тези възможности като проба – дали ще ни разрушат или ще ни направят по-силни. Ако сте преминали през проблема и той не ви е разрушил  - вие сте научили един урок и сте станали по-добър човек.

 

 

Стъпка 4

Направете списък от положителните последствия на това ужасно изпитание. Вероятно достатъчно дълго сте се фокусирали върху негативната страна на случилото се. Погледнете на проблема от съвсем нов ъгъл – търсете позитивното. Първото, което ще запишете в списъка, може да ви отнеме много време, защото сте се съсредоточавали на негативното толкова дълго. Опитайте се да намерите 10 положителни ефекта от този опит.

 

 

Стъпка 5

Потърсете помощници. Във вашето кошмарно преживяване помислете за хората, които са ви помогнали. Мислете за тяхната любезност и отзивчивост. Упражнявайте това, което сте научили от тях.

 

 • Някой бил ли е „добрият самарянин” за вас? Може би вашето преживяване е дало възможност на другите да ви помогнат и подкрепят?

 

 

 

Стъпка 6

Бъдете състрадателен към себе си. Ако продължавате да преживявате проблема за дълъг период от време, може да ви отнеме доста време да излезете от този цикъл. Ако се опитате да прокарате нов път в тъмнината на старата болка, можете да направите грешка. Простете на себе си. Бъдете търпелив и мил със себе си. Голямата емоционална болка има дълбок ефект върху тялото. Дайте си време да оздравеете – физически и емоционално. Хранете се добре. Почивайте. Съсредоточете се върху естествената красова на природата. Разрешете си да изживеете и да преживеете емоциите. Не затваряйте болката в себе си.

 

 

Стъпка 7

Знаете ли, че сирийската дума за „прощавам” е „отвръзвам”? Най-бързият начин да се освободите от врага и всичко негативно, свързано с него, е да простите. Освободете се от веригите и се отпуснете от човешката грозота. Вашата омраза ви привързва към човека, причинил ви болка. Вашата прошка ще ви позволи да започнете да се отдалечавате от него и от болката. Прошката е за вас, а не за другата страна. Усещането да простите е като усещане да се освободите от веригите на затвора.

 

 

Стъпка 8

Научете се да направите баланса между доверие и мъдрост. Истина е, че не  всички наши познати заслужават доверие. Болезнените спомени могат да ни предпазят от бъдещи наранявания.

 

 • Прошката не е приемане на лошата постъпка. Ако трябва да продължите да общувате с някого, който ви е наранил, който ви се е извинил формално само за да продължи да постъпва така, нищо не изисква вие да му вярвате. Вероятно този човек не заслужава доверие – трябва да пазите дистанция. Безполезно е да се измъчвате поради действията на този човек, вие не трябва да бъдете негова жертва. Осъзнайте това, продължете напред.

 

 • Сгрешилият, който иска примирие, трябва да направи своите стъпки – да предложи искреност, да се извини, да обещае да не повтаря грешката си (или подобни), да компенсира грешнто поведение и да даде време. Ако не виждате съжаление, разберете, че да простите на този човек е полезно за вас, а не за другия.

 

 • Ако другият, който ни е наранил, не съжалява наистина за стореното, ние имаме нужда от мъдрост, за да избегнем повторните наранявания. Това може да наложи да избягваме контакта с този човек, който не съжалява за причинените наранявания. Мъдро е да се балансира прошката със знанието, че дяволът съществува и че някои хора се радват, когато наранят другите.

 

 

Стъпка 9

Спрете да повтаряте историята. Колко пъти тази седмица сте разказали колко лошо сте наранен и как ужасно са постъпили с вас? Колко пъти на ден мислите за тази болка? Това е като забит в земята кол, за който сте завързани с верига. Той ви пречи да се отдалечите от болката. Вместо това, простете на вашия враг, защото това е най-доброто нещо, което можете да направите за своите приятели и за своето семейство. Негативността депресира – физически, психически, духовно и емоционално.

 

Стъпка 10

Разкажете случката от гледната точка на другия. Представете си, че сте другият човек – този, който ви е нападнал. Използвайте „аз”, когато говорите от негово име. Най-вероятно вие не знаете точно какво е мислил, когато се е случило, просто разкажете историята така, както мислите, че се е случила. Седнете с приятел или дори с човека, на когото се опитвате да простите, и разкажете от негово име случката. Важно е да се разкаже на глас, а не само да се мисли за това. Осъзнайте предварително, че това не е лесно упражнение, но носи огромна енергия. Вашето желание да разкажете историята от гледна точка на другия е стъпка към прошката. Освен това, тази гледна точка може да промени вашата версия.

 

Стъпка 11

Тренирайте мисленето си. Когато се сетите за вашият враг и неговите дяволски  действия, благословете го. Пожелайте му нещо хубаво. Това има два ефекта. Първо, неутрализира киселината на гнева, която разяжда всичко, до което се докосне, включително съдовете, в които се пази. Когато се научите да можете да отговорите с благословия на омразата, вие ще знаете, че сте на пътя към цялостта. Първите 15, или 150 пъти, когато опитате това, благословията може да ви накара да се почувствате неискрен, празен или дори безкритичен, но продължавайте да опитвате. Един ден това ще стане ваш навик и скоро след това гневът и болката, които ви изгарят отвътре, ще се изпарят, като росата сутрин. Тази техника кара съзнанието ви да преодолее когнитивния дисонанс между омразата и състраданието към вашия неприятел. Тъй като няма начин да се вземе обратно милият жест на съгласие, единственото, което остава за вашето съзнание, е да промени вярванията за този човек така, че да са в съгласие с действието. Можете да започнете да си казвате: „Той заслужава благословия и много се нуждае от нея”.

 

Стъпка 12

Поддържайте перспективата. Когато действията на вашия неприятел ви нараняват много, останалата част от света продължава напред без да знае нищо за това. Помнете значението на случката за вас и вашия живот, но никога не губете перспективата, в която другите не са въвлечени. Вашият враг  е любим син на някой друг, нечий служител и родител на своите деца.

 

 

Съвети:

 • По-лесно е да простиш, когато знаеш, че каквото и да казват или правят другите хора, това касае тях, а не теб.

 

 • Ангажирайте най-добрата си ментална енергия (може би рано сутрин, преди всичко останало), за да визуализирате новия живот, който искате. Вижте се – в бъдещето – като свободен от тази болка и страдание.

 

 • Помнете тези цитати, ако ви е трудно да генерирате позитивни чувства за човека:

 

„Да простиш е като да освободиш затворник и да откриеш, че затворникът си ти”

„Тези, които е най-трудно да бъдат обичани, се нуждаят от обич най-много”

„Колкото е възможно по-дълго, без да се отказвате, бъдете в добри отношения с всички хора”

„Да мразиш някого е като да пиеш отрова и да очакваш другия да умре от нея”

„Ако би могъл да прочетеш тайната история на враговете си би открил в живота на всеки един достатъчно тъга и страдание, за да неутрализира цялата враждебост”

„Постъпвай с другия така, както би искал да постъпват с теб”

„Вярните и учтиви думи, придружени от прошка, са по-добри от благотворителността, последвана от обидни думи”

„Бъди любезен, защото всички, които срещаш, водят своята велика битка”

„Омразата, която носите, е жив въглен в сърцето ви – далеч по-опустошителен за вас, отколкото за тях”

„Глупавият не прощава и не забравя,наивният прощава и забравя, мъдрият прощава, но не забравя”

 

 • Прошката е избор. Когато казвате „Аз не мога да простя на този човек”, всъщност казвате „Аз избирам да не простя на този човек.” Ако кажете „Аз мога да простя”, скоро ще простите.

 

 • Простете на него или нея, не им казвайте – това е отговорът! Прошката е ваша и само ваша, да живееш без прошка е живот, пълен с болка.

 

 • Понякога помага да помислиш как другите са простили при невероятни обстоятелства. Помолете приятелите си за подкрепа и примери, които да ви мотивират да простите.

 

Предупреждения:

 • Прошката е трудна, но животът с гняв е дори по-труден. Запазвайки недоволството си затворено може да бъде много опасно и може да нарани хората по начин, който не можете да си представите.

 

 • Истинската прошка е без условия – с нея не се парадира и не може да се изисква от другия. Прошката, дискутирана тук, цели да ви освободи от безсмислена ярост, депресия или отчаяние, които възникват при тъжни случаи.

 

 

 

Статията е подготвена по материали от WikiHow

< Назад