Как да прекратиш една връзка?

21.08.2014

Да прекратиш една връзка никога не е лесно.  Въпреки, че много хора не мислят така, да инициираш раздялата е също толкова емоционално изтощително, както и да бъдеш отхвърлен.  Преди да решите да се разделите с другия, трябва да прецените внимателно причините за това. След като вземете решение, важно е да помните, че вашият партньор ви е обичал. Трябва да сте честен, но не жесток, състрадателен, но без да давате на другия измамни надежди. С такт и премерено поведение можете да направите раздялата така, че емоционалните щети да са минимални.

 

Подгответе се за раздялата

Стъпка 1

Уверете се, че искате да прекъснете връзката. Не използвайте заплахата за раздяла като средство да откриете своя път в спора. Ако кажете това, бъдете готов да изпълните действието. Ако не сте готов, не използвайте заплахата изобщо. Обсъдете проблема открито и директно с вашия партньор преди да вземете решение. Много хора страдат години и никога не поставят проблема пред техните партньори, което води до много раздяли.

 • Ако искате да прекъснете връзката, направете списък на всички причини, които ви причиняват неприятни емоции във вашата връзка – и всички причини защо те не могат да бъдат поправени.

 

 

Стъпка 2

Вземете решение с ясен разум. Не решавайте да се разделите с партньора си в момент, когато се чувствате нестабилен, или  в края на тежка седмица, когато обвинявате връзката си за всички ваши проблеми. Преди да направите тази важна стъпка, отделете време да поговорите с верен приятел или с родител, хора с друга гледна точка към вашата връзка.

 • След като веднъж сте решили да се разделите, недейте да обикаляте всичките си приятели и да им го съобщавате – вашият партньор ще разбере това. Споделете с близък приятел или член от семейството, който може да ви посъветва, но след като решите, кажете го на вашия партнньор – това е зрялото поведение.

 

 

Стъпка 3

Изберете внимателно времето и мястото. Времето и мястото трябва да позволят на двамата да се разделите правилно. Не се разделяйте с някого преди работа или преди голямо изпитание. Петък е подходящ избор, тъй като дава възможност на двамата да се възстановите през почивните дни.

 • Не се разделяйте с партньора си в любимия ви ресторант, бар или любимото място в парка. Изберете неутрално място без специално значение за всеки от вас.
 • Изберете време, когато ще бъдете относително спокоен емоционално. Не се разделяйте с партньора си след тежък и уморителен работен ден.

 

 

Стъпка 4

Разделете се при лична среща (в повечето случаи). За да отдадете на значимия за вас човек уважението, което заслужава, трябва да прекъснете връзката лично, без значение  колко се страхувате от това. Приемливо е да се  разделите по телефона само ако сте далече от него и знаете, че няма да се видите скоро,  или ако вашият партньор ви контролира или манипулира. Ако партньорът ви е склонен към избухливост, насилие или манипулативни маниери, така е по-безопасно за вас.

 

 

Прекъсване на връзката

Стъпка 1

Бъдете уверен, че искате да се разделите. Бъдете уверен в това, което казвате. Колебанието само ще ви причини повече болка. Дръжте се твърдо, защото вече сте взели това решение. Не е нужно да драматизирате, да преувеличавате. Придържайте се към темата и кажете, че искате да прекъснете връзката си, защото вече  е изчерпана според вас. Избягвайте всякакви коментари, които създават впечатление, че това е временна раздяла и че можете да възстановите отношенията си впоследствие.

 • Може да мислите, че тези думи ще намалят болката на другия: „Не съм готов за това точно сега” или „Може би това може да се оправи...”, но ако наистина не го мислите, това само ще увеличи болката на партньора ви.

 

 

Стъпка 2

Бъдете честен, но не жесток. Вие вероятно не искате партньорът ви да си отиде без да знае защо прекъсвате връзката си, както не искате и той да си тръгне, след като е научил 20-те неща, които не харесвате в него. Просто бъдете честен защо трябва да се разделите - дали се чувствате задушен, манипулиран или не чувствате уважение. Не губете време за заобиколки.

 • Най-трудно е да се разделите, ако просто вече не го обичате, защото това не зависи от него. В този случай трябва да бъдете честен и го кажете максимално внимателно.
 • След като посочите основната причина за раздялата, не трябва да продължавате с всички детайли и всички стари аргументи, освен ако човекът не е направил основна грешка. Няма смисъл да припомняте стари проблеми и да добавяте обида.
 • Не поставяйте човека на колене и не го принуждавайте да се чучвства несигурен или безполезен. Не казвайте: „Аз искам да бъда с истински мъж”, вместо това кажете: „Мисля, че все още трябва да работиш за своята увереност”.
 • Каквато и да е причината, раздялата не трябва да бъде напълно изненада за вашия партньор.
 • Избягвайте да правите дълъг списък с причините за раздялата. Посочете добре премислената причина за основния проблем: „Ние не си подхождаме достатъчно в ключови области”, „Аз не чувствам твоята поддръжка за моята кариера, а не искам да се отказвам от нея”, „Аз искам деца, а ти – не” или нещо подобно, специфично.

 

 

Стъпка 3

Бъдете подготвен за първата реакция. Типичната реакция на другия ще бъде гняв или учудване, шок, паника. Ако отговори с гняв, опитайте да останете спокоен и  да успокоите и другия. Не повишавайте тон, дори ако другият започне да вика. Ако излезе от контрол, просто го оставете да се охлади – но го уверете, че искате да се върнете, когато се успокои. Не казвайте: „Забрави, аз си отивам”.

 • Успокойте човека, ако се нуждае от това, но не отивайте твърде далеч. Изразете на глас мнението си, ако ситуацията става твърде некомфортна и неподходяща. Вие не бихте искали да се върнете на същия път, който ви е довел до този момент. Бъдете състрадателен, но твърд и прекъснете връзката бързо, ако има изгледи да ескалира.
 • Ако се безпокоите да оставите бившия си партньор сам, повикайте роднина или приятел и му кажете какво става, обяснете къде е партнньорът ви и че се безпокоите за него. Извинете се за болката, която тази ситуация е причинила, и му благодарете за помощта, след което си тръгнете.
 • Ако партньорът ви е бесен и е безсмислено да му обяснявате каквото и да е в този момент, просто кажете „Няма полза само да си крещим един на друг. Аз реших и няма да променя мнението си, но  бих говорил с теб, ако се успокоиш. Обади ми се, когато си готов.”. Ако се обади, спазете обещанието си. Отговорете. Ако има въпроси, бъдете честен и мил с отговорите си, но се старайте разговорът да бъде кратък и официален, за да не продължавате болката.

 

 

Стъпка 4

Определете конкретни граници за бъдещите си взаимоотношения. След като сте започнали раздялата, бъдете любезен и конкретен за тези градици и изяснете, че те не подлежат на преговори. Можете да се разделите и без възможност да обсъдите какви точно са причините за  раздялата. Опитайте да направите прекъснатата връзка възможно най-ясна за двамата, като я превърнете в шанс да се поучите от нея и да израснете така, че да не повтаряте грешката ски отново.

 • Ако имате общи приятели и искате да избягвате другия за определен период от време, планирайте срещите с приятелите си така,че да не се сблъсквате с партньора си.
 • Ако и двамата имате едни и същи любими магазини или фитнес-клубове, опитайте да направите графика за посещение така, че да не се срещате. Това ще ви помогне да избегнете болката от срещата с него.
 • Ако имате общи вещи или живеете заедно, планувайте как да разделите вещите си колкото може по-скоро, за да не се виждате.

 

 

Стъпка 5

Разберете, кога да си тръгнете. Една от най-големите грешки в раздялата е да позволите агонията да продължава до безкрайност. Едно е да се разделят общите сметки, собственост и др. Друго е да продължаваш да продължават отношенията, след като нищо добро не е останало в тях.

 • Когато дискусията зацикли – с други думи, ако непрекъснато обикаляте около едни и същи неща без решение – спрете. Това е моментът да кажете „Мисля, че трябва да продължим това по-късно.”  И си тръгнете.
 • Ако човекът все още не разбира защо се разделяте с него, трябва да се опитате да изясните ситуацията в писмо. Напишете това, което искате, позволете му да обясни своята позиция в писмо така, че да се чувства разбран, и оставете всичко така. По-лесно е да го направите от разстояние.

 

 

Как да живеете след раздялата

Стъпка 1

Не се опитвайте да станете приятели веднага. Това може да продължи агонията от раздялата. Най-добре е да се разделите изцяло и да прекарате известно време встрани един от друг. След време, може би 3 месеца, може и повече от година, когато се видите, няма да изпитвате болка и може би ще можете да опитате да бъдете само приятели. Дори и тогава се отнасяйте с уважение и внимание към нуждите на бившия си партньор – той може да има нужда от повече време, отколкото вие.

 • Ако ви попита „Можем ли все още да бъдем приятели?”, отговорете „Не, не можем ВСЕ ОЩЕ да бъдем приятели. Засега е по-добре просто да се разделим.” Ако ви притиска, кажете: „Виж, ние започнахме като приятели и стигнахме до тук. За да бъдем приятели, трябва да се върнем назад, а аз, честно казано, не искам това. Трябва да продължим напред. Това означава да оставим на мястото на прекъснатата връзка свободно пространство за евентуална нова връзка.  Нека да оставим да мине малко време и да дадем на всеки от нас необходимото пространство, за да можем да продължим. Някога след  време, когато се видим отново, може да сме способни да забравим гнева си и да бъдем приятели отново.” Нека това да бъде последният ви контакт. Разделете се окончателно и не търсете повече срещи.
 • Ако имате общи приятели, уведомете ги за раздялата и че няма да участвате в никакви мероприятия, в които участва бившия ви партньор. Оставете на тях да определят кого да поканят.

 

 

Стъпка 2

Дайте си малко време да се справите със загубата си. Вие сте казали думите за раздялата, но в повечето случаи това не означава, че празнувате своята свобода. Хората не разбират, че човекът, инициирал раздялата, често изпитва поне толкова болка, колкото и другия. В някои случаи дори повече, защото може да има чувство на вина, дори и да знае, че постъпва правилно.

 • След раздялата си дайте малко време да преоцените вашия живот и да помислите за това, което може да ви направи щастлив в бъдеще
 • Няма проблем да прекарате 1-2 седмици в плач, писане на дневник или просто в леглото. Но след това е време да се върнете в света отново и да започнете бавно да навлизате в нормалния ритъм.
 • Можете да се почувствате по-добре, ако се обадите на добър приятел. Ходенето по барове с приятели непосредствено след раздялата вероятно няма да ви помогне.

 

 

Стъпка 3

Радвайте се на живота си след раздялата. След няколко седмици или месеци ще започнете да се радвате на живота си отново. Дотогава трябва да не се виждате с бившия си партньор и да сте разделили това, което ви свързва. След като започнете да се чувствате добре, трябва да се радвате на приятелите си и близките си, да се отдадете на старото хоби или да развиете интерес към нови неща.

 • Ако искате да започнете да се чувствате така, както преди, трябва да избягвате да правите нещата, които сте правили заедно с удоволствие преди раздялата – да пиете любимите си общи питиета или да посещавате любимия си бар.
 • Направете някои промени. Променете интериора на дома си, изчистете колата си и се радвайте на ново хоби, което никога не сте имали възможност да опитате досега, като например волейбол или рисуване.
 • Започнете да се срещате с нови хора. Трябва да си оставите достатъчно време и да направите нови връзки тогава, когато сте готови. Това, че сте се разделили, не означава, че сте готов за нова връзка.

 

Съвети:

 • По-добре е да се разделите, отколкото да продължавате връзка, носеща ви непрекъснато болка.

 

 • Не си играйте и не игнорирайте човека преди да се разделите с него. Ако искате да преодолеете това, трябва да прекъснете връзката колкото можете по-скоро.

 

 • Бъдете твърд и напълно откровен от самото начало, за да предпазите партньора си от мисълта, че може да се върнете някой ден.

 

 • Никога не се срещайте с друг в същата седмица, дори месец, в които сте се разделили. Освен ако не искате да ви намрази.

 

 • Прекарайте малко време насаме и дайте на другия човек достатъчно време, преди да ви види с друг.

 

 

Предупреждения:

 • Не се отказвайте, ако другия заплаче. Запомнете, че вие искате да направите това!

 

 • Най-общо – не изпращайте писмо, разделете се лично! Освен ако по някаква причина е опасно да го направите.

 

 • Избягвайте да давате надежда, че отношенията ви могат да продължават. Ако сте взели решение да се разделите, трябва да бъдете абсолютно ясен. Ако се колебаете, не започвайте раздялата. Вместо това се фокусирайте върху проблемите на взаимоотношенията си и възможните решения. Раздялата не трябва да бъде заплаха или да принуждава някого да се променя.

 

 • Не казвайте „Не си виновен ти – аз съм виновен”. Това е обидно, дори да е истина. Повечето хора знаят, че това означава „Аз не ти казвам истинската причина – тя се отнася до теб, но аз нямам кураж да ти го кажа.”

 

 • Никога не карайте другата страна да се чувства напълно отговорна за раздялата. Винаги назовавайте и вашите пропуски.

 

 

Статията е подготвена по материали от WikiHow

 

< Назад