Изследвания на сърцето преди операция – Кога се нуждаете от изобразително изследване и кога не?

30.05.2013

Ако ви предстои операция,  може да се интересувате дали се нуждаете от изобразителни изследвания на вашето сърце, за да сте сигурни, че е безопасно да бъдете опериран. Изследванията, които правят „снимки” на вашето сърце понякога помагат да се установят медицински проблеми, които могат да повлияят вашето лечение. Но ако хирургичната намеса не е свързана със сърцето и вие нямате сериозно сърдечно заболяване, диабет или инсулт или рискови фактори за тях, тези изследвания могат да не са полезни. Ето защо:

 

Предоперативните изследвания не винаги са необходими.

Някои изобразителни изследвания използват звукови вълни, за да направят „снимка” на сърцето. Това изследване се нарича ехокардиография. Други изследвания използват малко количество радиоактивен материал. Такива изследвания  са перфузионната сцинтиграфия, сърдечната компютърна томография и коронарната компютърна ангиография.

 

Предоперативните изобразителни изследвания могат да покажат дали имате риск да развиете сериозно  усложнение, като сърдечен пристъп (инфаркт) или друи сърдечни усложнения, по време на операцията или скоро след нея. Резултатите от тези изследвания могат да доведат до специални грижи по време и след хирургичната намеса, отлагане на операцията до  лечението на проблема или промяна на вида на операцията.

 

Но тези изследвания не са полезни за повечето хора, на които ще се извършват малки оперативни процедури, като хирургия на окото или биопсия на гърда или кожа и други еднодневни хирургични процедури. Това е така, защото рискът от сърдечни усложнения при тези операции е толкова нисък, че е трудно да се направи каквото и да е, за да се намали допълнително. С други думи, изобразителните изследвания няма да променят нищо, свързано с операцията ви.  Всъщност, дори и големите хирургични операции са безопасни за повечето здрави хора, които се чувстват добре и са умерено активни в живота си.

 

В тези случаи обикновено  се нуждаете от щателна медицинска анамнеза и медицински преглед, освен ако имате заболяване на сърцето или други рискови фактори.

 

Изследванията могат да носят рискове

Тези предоперативни изследвания обичайно са много безопасни и могат да се извършват с минимално излагане на радиация или без радиация. Но е малко вероятно да имате проблеми със сърцето, те могат да покажат фалшиво-положителни резултати, които могат да причинят безпокойство, допълнителни изследвания и отлагане на хирургичната намеса.

 

Например, те могат да доведат до извършване на коронарна ангиография (коронарография, сърдечна катетеризация) – изследване, което използва контрастно вещество и рентгенови лъчи. По време на изследването се поставя катетър в сърцето през периферна вена, инжектира се контраст и се правят рентгенови снимки. Докато рискът от всяко единично изследване е минимален, рискът от излагане на радиация се натрупва през целия живот, така че е по-добре да се избягва ненужното излагане на радиация или инвазивни процедури.

 

Изследването може да бъде скъпо

Изобразителните изследвания на сърцето с натоварване и КАТ на сърцето обикновено струва между 500 и 2000 $. Ако се установят отклонения от нормата и се наложи коронарография, тя може да струва допълнителни 5000 $. Така че изследванията трябва да се използват само тогава, когато резултатите биха променили вашето лечение.

 

Кога тези изследвания са необходими преди операция?

Може да се нуждаете от изобразително изследване преди операция, ако:

 

  • ви предстои ниско-рискова хирургична намеса, но имате тежък клапен порок или сърдечна недостатъчност IV функционален клас  или имате симптоми, свързани със сърдечно заболяване, като гръдна болка, затруднения в дишането, отпадналост и безсилие. Може да се наложи да се лекува това заболяване преди извършването на хирургичната намеса.

 

  • ви предстои хирургична намеса с умерен риск (като смяна на тазобедрена и колянна става), или висок риск (бай-пас при артериална непроходимост на крайниците) и имате и двата допълнителни рискова фактори:

           -     имате диабет, бъбречно заболяване, анамнеза за коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност или инсулт,

            и

            -     не можете да изминат дори къси разстояния или да се изкачвате по стълби без да се появят оплаквания, свързани със сърцето.

 

 

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUNER REPORTS

Как трябва да се подготвите за опрерация?

 

Вашият лекар или предоперативният екип на болницата ще ви прегледа 1-2 седмици преди операцията.

 

  • Ако ви назначат някакви изследвания, попитайте защо. Уверете се, че има специфична причина за всяко предоперативно изследване.

 

  • Вземете със себе си списък на всички лекарства и хранителни добавки, които приемате – имена, дози и начин на приложение.

 

  • Кажете, ако имате новопоявили се симптоми, които могат да бъдат проява на сърдечно заболяване – дори ако се случват само при по-големи физически натоварвания.

 

Следващите стъпки могат да направят вашата операция по-безопасна:

 

  • Спрете да пушите, поне временно. Колкото по-рано спрете пушенето,  толкова по-малко вероятно е да получите усложнения. Особено важно е да не пушите в деня на вашата операция. Ако се нуждаете от помощ, помолете за никонитови лепенки.

 

  • Помислете за консервиране на ваша кръв. Това ще отстрани и минималния риск от инфекция или реакция, ако се нуждаете от преливане на кръв по време или след операцията.

 

  • Питайте за обезболяващи препарати, които се продават без рецепта. Ибупрофен (Brufen, Ibudolor, Ibalgin, Ibupron, Nurofen, Syafen и др.) и напроксен (Naproxen, Nalgesin, Momendol) могат да причинят допълнително кървене по време на операция, така че преминете на препарати, съдържащи парацетамол (Panadol, Tylol, Eferalgan и др.). Попитайте вашия лекар дали и кога трябва да спрете приема на аспирин или други препарати за „разреждане” на кръвта (антиагреганти).

 

  • Осигурете си следоперативна помощ. Помолете някого да ви вози до болницата и след изписването и да стои при вас през нощта, ако е необходимо. Потърсете сестринска помощ или рехабилитатор.

 

  • Пригответе си багажа. Не носете ценности, но непременно пригответе осигурителната карта, кутии за съхранение на протезите, контактните лещи или очилата, и няколко неща, които ще са ви приятни, като музикален плейър, снимки, нощница или възглавница.

 

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports,ASNC, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на  Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org   или изпратете писмо на адрес  HealthImpact@cr.consumer.org

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с ASNC  за кампанията Choosing wisey, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от ASNC списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 ASNC.

 

12.2012

 

По материали на:

Consumer Reports Helth

Оригиналният документ на кампанията - ASNC

Оригиналният документ на кампанията - ACC

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.36 MB)

< Назад