Изобразителни изследвания за главоболие – Кога се нуждаете от тях и кога не?

13.03.2013

Много хора, които страдат от тежко главоболие, изискват изследвания – КАТ или ЯМР – за да видят дали главоболието се причинява от мозъчен тумор или друг сериозен проблем. Но повечето случаи не е необходимо никакво изследване. Ето защо:

 

Изследванията рядко помагат на диагностицирането на проблема

Повечето хора с главоболие, които търсят медицинска помощ, имат мигрена или тензионно главоболие. И в двата случая има изразена болка, а при мигрената понякога се наблюдават и обезпокоителни симптоми, като промени в зрението. Но всичко, което обичайно е необходимо на лекаря, за да диагностицира тези и другите обичайни типове главоболие, е внимателна медицинска анамнеза и неврологично изследване, като изследване на вашите рефлекси. Добавянето на КАТ или ЯМР рядко показва причината за главоболието или помага на лекаря да овладее симптомите. Освен това, изследванията показват, че изобразителните изследвания рядко откриват по-сериозни подлежащи проблеми.

 

Те могат да носят рискове

Един възможен риск е изследването да покаже нещо, което изглежда обезпокоително, но всъщност не е. Например, в някои случаи лекарите могат да сгрешат по-изпъкнал участък от мозъка на човека с тумор, или двойка кръвоносни съдове с мозъчна аневризма. Тези находки могат да причинят безпокойство, да предизвикат последващи изследвания, да наложат скъпи консултации със специалисти и дори да станат повод за ненужно лечение. КАТ изследването на главата води до радиационна доза, еквивалентна на 25-300 рентгенографии на гръдния кош, съгласно резултатите от скорошно проучване. Докато рискът от  всяка отделна експозиция е несигурен, увреждащият ефект от радиацията е кумулативен и поради това е най-добре радиацията да се избягва, когато е възможно.

 

Те могат да наложат ненужни разходи

Стандартно изследване на мозъка с КАТ струва около 340 $ (б.пр. – в САЩ, в България – 60-100 лв). Изследването с контрастен агент за по-ясно изобразяване е около 840 $ (б.пр. : в България – около 200 лв). Стандартно изследване на мозъка с ЯМР струва около 660 $ (б.пр.: в България – около 250-400 лв), с контраст – около 970 $ (б.пр.: в България – 400-600 лв). Това не включва стойността на последващото лечение при несигурни резултати.

 

Кога изследванията са необходими?

Изследванията трябва да се обсъдят, когато имате отклонения от неврологичното изследване или вашият лекар не може уверено да диагностицира вашето главоболие въз основа на вашите симптоми и клиничния преглед. Потърсете лекаря си, ако имате главоболия, които:

 

  • са внезапни или пристъпни

 

  • са различни от други главоболия, които сте имали в миналото, особено ако сте на 50 и повече години

 

  • водят до усещане за напрежение и разпъване в главата

 

  • са придружени от треска, гърчове, повръщане, загуба на координация или промени в зрението, речта или съзнанието.
  •  

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Как да облекчите главоболието?

 

Повечето хора получават облекчение от тези стъпки:

 

  • Избягвайте провокиращите моменти. Ако имате мигрена, носете тъмни очила при ярка светлина, не пропускайте храненията и избягвайте храните, които могат да причинят главоболие, като сирене, алкохол и месо, съдържащо нитрати. За тензионното главоболие избягвайте преумората, неправилната стойка и стискането на зъбите. Спрете пушенето, ако имате главоболие от тези типове.

 

  • Управлявайте стреса. Опитайте медитация, йога, разходки или релаксиращи техники

 

  • Осигурете си достатъчно сън и спорт. Целта е 6 до 8 часа сън на ден чрез определяне на режим за лягане и ставане и избягване на телевизия и използване на компютър преди сън. Редовната физическа активност, като плуване, колоездене или бързо ходене, може да облекчи мигрената и да намали стреса.

 

  • Помислете за лекарства. Лекарствата без лекарско предписание, като ацетаминофен, ибупрофен или напроксен могат да облекчат тензионното главоболие и леките мигренозни пристъпи. Такова действие имат и комбинираните препарати, съдържащи аспирин или парацетамол, ацетаминофен и кофеин (Ацефеин, Паракофдал, Седалгин и подобни). Но използването им повече от 1-2 пъти седмично може да причини рецидив на главоболието и други проблеми, така че не прибягвайте към тях твърде много. За по-тежки мигренозни пристъпи, триптаните, като суматриптан (Имигран и подобни) могат да помогнат за облекчаване на пристъпите. Бета блокерите, като пропранолол, могат да предпазят от мигренозен пристъп.

 

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, ACR, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org.

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с ACR за кампанията Choosing wisely, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от ACR  списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 ACR.

 

04.2012 г.

По материали от:

Consumer Reports Helth

 

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.33 MB)

< Назад