Изобразителни изследвания при кисти на яйчниците – Кога се нуждаете от тях, и кога не?

17.03.2013

Много жени повтарят ултразвуковото изследване, за да са сигурни, че кистите в техните яйчници не са се превърнали в рак. Но в повечето от случаите това не е необходимо. Ето защо:

 

Контролните изследвания не са от полза при ниско-рисковите кисти

Повечето кисти на яйчниците са малки мехурчета, изпълнени с течност, които се образуват по повърхността на яйчниците. Те обичайно не причиняват симптоми, макар че понякога могат да се открият при рутинен гинекологичен преглед. Жените често образуват такива кисти по време на менструалния цикъл и около 20 процента от жените след менопауза също образуват кисти. Описани като „прости”, тъй като не съдържат нищо друго, освен течност, тези често срещани кисти рядко дегенерират в рак при жените от всички възрасти. Но, ако вашият лекар открие киста, тя трябва да бъде оценена чрез вагинален ултразвук. Това е изследване, при което инструментът се поставя във влагалището и ултразвуковите вълни се превръщат в образ. Ако това изследване покаже, че кистата изглежда доброкачествена – това означава, че тя вероятно няма да се превърне в рак – малката проста киста може да бъде игнорирана без опасност, докато не причини симптоми, като ниска коремна болка.

 

Контролните изследвания могат да носят рискове

Ултразвуковото изследване не ви излага на радиация и е относително евтино, така че може да се повтаря и изглежда безвредно. Но много жени стават неспокойни, когато им назначават контролно изследване след няколко седмици или месеци, за да се провери дали тяхната киста не се е превърнала в рак. Дотогава жената може да е в нов менструален цикъл, така че старата киста да е изчезнала от само себе си и да се е образувала нова киста, която да води до следващо изследване и допълнително безпокойство. Тези изследвания понякога могат да доведат до ненужни операции за премахване на кистата или яйчника.  Например някои лекари отстраняват кистите, които продължават да се виждат или изглеждат по-големи при контролните изследвания, включително кисти, които никога няма да се превърнат в рак. Рисковете от хирургичната намеса включват болка, кървене и инфекция.

 

Изследванията могат да са излишен разход на пари

Вагиналният ултразвук обикновено струва между 250 и 580 $ (б.пр. – в САЩ)  и не се заплаща от осигурителя, а операцията за отстраняване на кисти на яйчника може да струва 7 000-10 000 $ (б.пр. – в САЩ).

 

Кога трябва да се извършват контролни изследвания?

Допълнителни изобразителни изследвания и понякога дори хирургична намеса трябва да се правят при големите прости кисти, други видове кисти, и кисти, които не могат ясно да бъдат определени като доброкачествени или злокачествени при първоначалното изследване. Кистите, които са подозрителни за рак, не се нуждаят от контролно изследване, а трябва да бъдат отстранени максимално бързо, за предпочитане от гинеколог-онколог – хирург, който е специализирал в лечението на карцинома на яйчника.

 

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Какво да правя, ако имам киста на яйчника?

 

Въпреки, че повечето кисти на яйчниците са безвредни, следващите съвети се отнасят към вашите опасения дали имате рак на яйчниците:

 

  • Направете висококачествено изследване с вагинален ултразвук. Специалисти по образни изследвания, акушер-гинеколози и регистрирани медицински ултразвукови специалисти могат да извършат изследването. Те трябва да имат сертификат от American College of Radiology или от American Institute of Ultrasound in Medicine (б.пр. – в САЩ). Ако цялата киста не може да се види чрез вагинален ултразвук, трябвда да се извърши и коремно ултразвуково изследване.

 

  • Обмислете използването на орални контрацептиви. Те могат да предпазят от образуване на нови кисти, но не могат да премахнат съществуващите вече кисти.

 

  • Съобщавайте оплакванията си на лекаря. Потърсете лекар, ако имате внезапна, силна болка в долната част на корема, особено ако е свързана с гадене и повръщане. Това може да означава, че кистата се е спукала или яйчникът се е завъртял.

 

  • Изберете правилната операция. Доброкачествените кисти обикновено могат да бъдат премахнати чрез лапароскопия – процедура, която включва два или три много малки среза на коремната стена. Киста, която може да бъде ракова, изисква операция с широк разрез.

 

  • Запознайте се с признаците на рака на яйчниците. Те включват: нарастване или подуване на корема; чувство на притискане или болка в корема; затруднения в храненето и чувство за бързо засищане. Тези симптоми обикновено се дължат на нещо друго, но ако те продължават, или са чести, или се влошават, съобщете на лекаря.

 

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, ACR, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org  или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org.

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с ACR за кампанията Choosing wisely, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от ACR  списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 ACR.

 

09.2012 г.

По материали от:

Consumer Reports Helth

 

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.33 MB)

< Назад