Изобразителни изследвания и туморни маркери за карцином на гърдата – Кога се нуждаете от тях и кога не?

28.05.2013

Когато разберете, че имате рак на гърдата, нормално е да искате да направите всичко възможно за да го лекувате и да сте сигурни, че няма да редицивира. Но не винаги е добра идея да правите всички възможни изследвания. Вие може да не се нуждаете от тях. И рисковете могат да бъдат по-големи от ползата от тях.

 

Тази статия обяснява кога експертите по раковите заболявания (онколозите) препоръчват изобразителни изследвания и туморни маркери – и кога не.

 

Изобразителните изследвания, като компютърна аксиална томография (КАТ), позитронна емисионна томография (ПЕТ) и сканиране на костите, правят „снимки”, за да помогнат да се разбере дали ракът се е разпространил във вашето тяло. Други изследвания, наречени туморни маркери, са вид изследвания на кръвта. Туморните маркери се наричат също така биомаркери или серумни маркери. Те са по-високи от нормата при някои пациенти с рак. Изследванията, от които се нуждаете, зависят от стадия на вашия карцином на гърдата.

 

Какво означава стадиране на карцинома на гърдата?

За да определят стадия на вашето раково заболяване, лекарите използват информация за големината на вашия тумор, разположението му и дали се е разпространил (метастазирал). Освен това лекарите използват информация за вашите минали заболявания, извършените прегледи и диагностични изследвания и правят изследване на вашия тумор и лимфни възли.

 1. 1. Ранен карцином на гърдата – включва стадиите 0, I, II и IIIA (нула,  първи, втори и трети А стадий)
 2.  
 • в стадий 0 има ракови клетки в каналите и тъканите на гърдата. Те не преминават през стената на млечните канали и не се разпространяват в околните тъкани

 

 • в стадиите I, II и IIIA има тумор. Той може да се е разпространил към лимфните възли в подмишничната ямка, но не се е разпространил в други области на тялото.

 

2. Късен карцином на гърдата – включва стадиите IIIB и IV (трети Б и четвърти стадий). Раковото заболяване се е разпространило извън гърдата и лимфните възли в подмишничната ямка.

 

Ако имате ранен карцином на гърдата

Ако имате ранен карцином на гърдата и нямате симптоми, които да показват, че ракът се е разпространил, вие не трябва да правите изобразителни изследвания, за да „проверите” дали ракът се е разпространил в други части на вашето тяло. Вероятността за това е много малка. Изследванията показват, че ракът на млечната жлеза метастазира в черния дроб и в костите при по-малко от 6 от 100 души. И това обикновено е при пациенти с рак на млечната жлеза в стадий III.

 

Изобразителните изследвания носят рискове и струват скъпо

Най-големият риск от изобразителните изследвания е излагането на радиация. Ефектите от радиацията се натрупват през целия ви живот и могат да увеличат риска ви да се разболеете от рак.

 

Изобразителните изследвания могат също така да покажат „фалшиво положителни” резултати. Това означава, че изследването показва нещо необичайно, но след допълнителни изследвания се оказва, че не е проблем. Фалшиво положителните резултати могат да доведат до безпокойство, повече изследвания и да отложат получаването на необходимото лечение.

 

Изобразителните изследвания добавят хиляди долари към цената на вашето лечение. Не всички осигурителни компании плащат за тях при ранен карцином на гърдата.

 

Ако вече сте имали рак на гърдата

Ако вече сте имали ранен карцином на гърдата и нямате признаци на рецидив на раковото заболяване, вие може да не се нуждаете от изобразителни изследвания и туморни маркери. Малко вероятно е вашият рак да рецидивира. Тези изследвания обичайно не помагат да живеете по-дълго. И те могат да доведат до погрешна диагноза и ненужно лечение.

 

В повечето случаи най-добрият начин да следите своя рак е да правите мамография всяка година и физикално изследване на гърдите на всеки 6 месеца. И да се наблюдавате за симптоми, като нова бучка или болка в гърдата. Проучванията показват, че повечето рецидиви на рака на гърдата се откриват чрез симптомите и физикалното изследване, не с изобразителни изследвания.

 

Нуждаете ли се от изследвания за късен карцином на гърдата?

- Изобразителни изследвания. Ако вашият рак е в стадий IIIB или IV, вие трябва да направите изобразителни изследвания, за да търсите разсейки на заболяването в други части на вашето тяло. Лечението може да зависи от това в каква степен и къде се е разпространил ракът в тялото.

 

- Туморни маркери. Ако имате късен карцином на гърдата, вашият лекар може също така да използва кръвни проби, за да изследва туморните маркери. Тези изследвания трябва да се правят само когато се знае, че имате напреднал карцином.

 

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

 

Какво да попитате вашия лекар?

 

Ако имате наскоро диагностициран карцином на гърдата:

Попитайте вашия лекар какви изследвания ще се използват, за да се определи стадия на вашия рак. Как тези изследвания ще ви помогнат да вземете решение за вашето лечение? Ако вашият лекар иска да направите изобразителни изследвания, попитайте:

 

 • Какъв е стадият на моето раково заболяване?

 

 • Какви изследвания сте използвали, за да определите стадия?

 

 • Необходимо ли е да направя изобразителни изследвания, за да видя дали ракът се е разпространил?

 

 • Как резултатите ще помогнат да се определи моето лечение?

 

Ако вече сте лекувана за карцином на гърдата:

Попитайте вашия лекар:

 • Какви изследвания трябва да правя, за да проверя дали ракът рецидивира?

 

 • Колко често трябва да правя всяко едно изследване?

 

 • Как ще помогне изследването?

 

 • За какви симптоми и прояви трябва да се наблюдавам и да ги съобщя веднага?

 

 • Какво трябва да ви съобщя при следващата консултация?

 

 

Как да използвате тази информация?

Тази информация е предназначена за да я използвате при разговора с вашия лекар. Тя не замества медицинския съвет и лечението. Използването на тази информация е на ваш риск.

 

© 2012 Consumer Reports. Разработено в сътрудничество с American Society of Clinical Oncology. За повече информация за ресурсите, използвани в тази статия и правилата за употреба, посетете ConsumerHealthChoices.org/about-us/.

 

09.2012 г.

 

По материали на:

Consumer Reports Helth

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.35 MB)

< Назад