Избор на болкоуспокояващи – Какво да правим, ако имаме бъбречно заболяване или проблеми със сърцето

04.05.2013

Ако се нуждаете от болкоуспокойващо средство, но страдате от високо кръвнно налягане, сърдечна недостатъчност или хронично бъбречно заболяване, по-добре е да избягвате някои от обичайно използваните болкоуспокояващи. Такива са:

 

  • Ибупрофен, който се продава под различни наименования (в България - Ibuprofen, Brumodin, Ibuprofen AL ,  Ibulgan, Irfen-800 , Jenaprofen , Analgyl ,  Brufen, Dolgit, Dysdolen , Fenalgis ,  Optalidon, Optifen ,  Tabalon, Motrin, Dolven). Можете да го купите без лекарско предписание в аптеката. Понякога е комбиниран с други медикаменти и комбинацията се продава без рецепта (например в някои медикаменти за простуда).

 

  • Напроксен, продаван с оригиналното име Aleve и генерични названия (Apranax, Nalgesin forte, Momendol, Nalgesin). За да го купите, също не се нуждаете от рецепта.

 

  • Целекоксиб, медикамент изискващ рецепта, продаван като Celebrex.

 

Тези три медикамента, които се наричат нестероидни противовъзпалителни средства, или НПВС, могат да облекчат болката и възпалението. Но ако имате описаните здравни проблеми, е рисковано да ги приемате. Ето защо:

 

Те повишават кръвното налягане при артериална хипертония

Всички НПВС могат да причинят или да влошат протичането на хипертонията. Това увеличава шансовете ви да получите сърдечен пристъп или инсулт. Лекарствата освен това правят някои медикаменти за лечение на хипертонията по-малко ефективни. Такива са диуретиците, като хидрохлортиазил (Дехидразид, Дехидратин нео и подобни), АСЕ-инхибиторите (като Лизиноприл, Диротон и др. ) и АРБ ( като Лозартан и др.).

 

Те увреждат сърцето и бъбреците

Продължителната употреба на НПВС може да причини задръжка на течности, което да влоши симптомите на сърдечна недостатъчност, като задух, отоци около глезените, бърз или неправилен сърдечен ритъм. Освен това те могат да намалят бъбречната функция. Това ги прави рискови за употреба при хората, които вече имат бъбречно увреждане от диабет  или друга причина.

 

Кои болкоуспокояващи можете да използвате?

Препарати без лекарско предписание, съдържащи парацетамол (Tilenol, Panadol, Efferalgan, Calpol, Tylol, Perfalgan, Paracetamax и др.) често са добра първа възможност за хората с хипертония, сърдечна недостатъчност или бъбречни увреждания. Но високите дози от този медикамент могат да увредят черния дроб, така че вземайте най-ниската доза, които успокоява достатъчно вашата болка, и никога не вземайте повече от 4 000 мг дневно. Това  количество се съдържа в 8 таблетки от 500 мг. Ако болката ви не се повлиява, обсъдете с вашия лекар краткосрочната употреба на по-силни аналгетици – ненаркотични (Dexophen) или наркотични (Tramadol). Но ако имате проблеми с бъбреците, ограничете дневната доза на Tramadol  до не повече от 200 мг и го приемайте не по-често от веднъж на 12 часа, за да намалите вероятността от поява на странични ефекти. Ако имате епилепсия или вземате някои антидепресанти, като амитриптилин, флуоксетин  (Prozac, Biozac, Deprexetin, Fluval, Biflox, Floxet, Ranflutin, Deprexit и др.) или сертралин (Zoloft, Sertiva, Sertran, Setaloft, Stimuloton, Asentra и др.), не вземайте трамадол, защото има риск от поява на гърчове.

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Как да се справим с болката без лекарства?

 

Нелекарственото лечение, като йога или масаж, често може да намали и дори да премахне нуждата ви от болкоуспокояващи лекарства. Ето няколко възможности, които мога да помогнат, в зависимост от вида на болката:

 

  • Болка в гърба и кръста. Продължаването на физическата активност често помага. Акупунктура, масаж, физиотерапия и йога могат да помогнат също. Понякога мануалната терапия също помага.

 

  • Главоболие. Спирането на алкохола и избягването на храни, които провокират главоболието ви, може да бъде полезно. Контролирайте стреса чрез медитация, релаксираща терапия или по друг начин. Увеличаването на двигателната си активност също може да помогне.

 

  • Артроза и артрозо-артрит. Ненатоварваща физическа активност, като ходене, колоездене и йога, могат да облекчат болката и да подобрят функцията. Най-добре е да избягвате натоварваща физическа активност, като тичане и тенис, които могат да влошат вашите симптоми.

 

  • Фибромиалгия. Редовната физическа активност може да помогне да намалее болката и умората. Други възможности, за които можете да помислите, са когнитивна поведенческа терапия (вид психотерапия),  както и медитация, тай-чи (форма на физическа активност, която включва бавни, леки движения, комбинирани с дълбоко дишане).

 

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, ASN, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с ASN за кампанията Choosing wisely, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от ASN  списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 ASN.

 

08.2012 г.

 

По материали на:

Consumer Reports Helth

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.35 MB)

< Назад