Инфекция на ухото при деца – актуализирани препоръки за лечение на ААР

28.02.2013

Актуализираните препоръки на American Academy of Pediatrics (AAP) обхващат диагнозата и контрола на неусложнения otitis media acuta (OMА) при деца от 6 месеца до 12 години. Новите препоръки, които предлагат по-точни диагностични критерии за намаляване на ненужната употреба на антибиотици, са публикувани на 25.02.2013 г. в мартенския брой на Pediatrics.

 

„Въпреки, че ОМA остава най-честото състояние, за което се предписват антибактериални агенти при деца в САЩ, посещенията при лекари по повод ОМА са намаляли от 950 на 1000 деца през 1995-1996 г. до 634 на 1000 деца през 2005-2006 г.” – пишат д-р Allan S. Lieberthal и колеги. „Пропорционално на това са намаляли и антибиотичните прескрипции за ОМA от 760 на 1000 през 1995-1996 г. до 484 на 1000 през 2005-2006 г."

 

Препоръките за поведение надграждат препоръките от 2004 година на ААР и American Academy of Family Physicians, и са основани на подробен литературен преглед през 2009 г. от експерти на ААР, Agency for Healthcare Research and Quality и Southern California Evidence-Based Practice Center. Експертите са използвали систематично степенуване на доказателствата и анализ полза/риск, за да разработят препоръките.

 

Съобразявайки се с възрастта на детето и тежестта на симптомите, ОМА може да бъде контролиран с антибиотици и аналгетици или само с наблюдение. Препоръките обхващат контрола на болката, антибиотичните опции, превенцията и рецидивиращия ОМА (в допълнение към препоръките от 2004 г.)

 

Специфичните препоръки включват:

 

 • ОМА трябва да се диагностицира, когато е налице умерено до тежко издуване на мембрана тимпани или новопоявила се оторея, която не се дължи на външен отит.

 

 • ОМА може да се диагностицира при леко подуване на мембрана тимпани и болка в ухото за по-малко от 48 часа или при интензивен еритем на мембрана тимпани. При деца, които не могат да говорят, допира, дърпането или търкането на ухото е указание за болка в ухото.

 

 • ОМА не трябва да се диагностицира, когато отоскопията и/или тимпанометрията не показва умерен излив в ухото.

 

 • Контрола на ОМА трябва да включва оценка на болката и лечение.

 

 • Антибиотици тряба да се предписват за двустранен или едностранен ОМА при деца на възраст поне 6 месеца със сериозни клинични симптоми (умерена или силна оталгия за 48 часа или повече или температура 39°C или повече) и за нетежък двустранен ОМА при деца от 6 до 23 месеца.

 

 • На базата на съвместно решение с пациенти, едностранният нетежък ОМА при деца от 6 до 23 месеца и нетежък ОМА при по-големи деца може да се контролира както с антибиотици, така и със стриктно наблюдение и избягване на антибиотиците, освен ако детето се влошава или не се подобрява за 48 до 72 часа от появата на симптомите.

 

 • Amoxicillin е антибиотик на пръв избор, освен ако детето го е приемало в последните 30 дни, или е наличен съпътстващ гноен конюнктивит, или е налице алергия към пеницилин. В тези случаи, лекарите трябва да предпишат антибиотик с допълнително бета-лактамазно покритие.

 

 • Лекарите трябва да преоценят състоянието при деца, които имат влошаване или не отговарят на началното антибиотично лечение за 48 до 72 часа и да променят лечението, ако има показания.

 

 • При деца с рецидивиращ ОМА  с цел да се намали честотата на епизодите на ОМА може да има индикации за тимпаностомия, но не и за профилактична употреба на антибиотици.

 

 • Лекарите трябва да препоръчват пневмококова конюгирана ваксина и ежегодна противогрипна ваксинация на всички деца.

 

 • Лекарите трябва да препоръчват кърменето на децата поне 6 месеца.

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад