IgG заместителна терапия – Кога се нуждаете от нея и кога не?

18.03.2013

Някои хора страдат от рецидивиращи и тежки инфекции , тъй като тяхната имунна система не може да направи достатъчно антитела, които да се преборят с микробите. Лечение, известно като заместителна терапия с имуноглобулин (IgG) може да бъде животоспасяващо за тях.  Но други хора получават това лечение дори когато не се нуждаят от него. Това не е добра идея. Ето защо:

 

Това лечение не помага на повечето хора, които боледуват често.

Около 1200 души в САЩ имат заболяване, наречено първичен имунодефицитен синдром. Те често имат множествени, трудни за лекуване пневмонии, синуити и други инфекции, тъй като имат недостиг на IgG антитела – частиците, които се борят с бактериалните инфекции, както и други типове антитела. IgG лечението може да помогне да се елиминират повечето от техните инфекции. Но то не помага на хората, чиято имунна система вече е направила достатъчно антитела. Всъщност, то не е полезно дори за всички форми на първичния имунодефицитен синдром.

 

Например, хора, които имат недостиг  само на имуноглобулин А антитела, не се поввлияват, защото все още имат адекватни нива на IgG. И обичайно не е необходимо за хората, които имат недостиг само на един тип IgG антитела, тъй като те често имат достатъчна защита от инфекции или ги контролират с антибиотици.

 

Лечението може да крие рискове

Лечението включва инжекции с IgG антитела – венозни или подкожни. Въпреки, че страничните ефекти са по-чести при венозните инжекции, и двата начина на приложение могат да причинят сериозна алергична реакция, бъбречна недостатъчност, главоболие или симптоми, подобни на грип. В редки случаи пациентите с тежки главоболия могат да имат възпаление на мозъчните обвивки. Подуване, размекване или инфекция могат да са признаци на възпалението. И, накрая, лекарството е направено от хора – донори, така че носи потензиален риск от пренасяне на вируси (въпреки строгия контрол при производството).

 

То може да бъде скъпо

Цената на лечението зависи от дозата, вашето телесно тегло, и дали имате инфекции. Но всяка процедура може да струва повече от 30 000 $ годишно. Тъй като лечението осигурява само временна защита, то трябва да бъде  повтаряно периодично, обичайно през целия живот на пациента.

 

Кога лечението е необходимо?

Хората с тежки, чести, необичайни или персистиращи инфекции трябва да направят кръвни изследвания за нивата на техните антитела.  За тях може да има полза ваксинацията с пневмококова ваксина и периодична реимунизация за тетанус и дифтерия. Ако не могат да произвеждат антитела в отговор на ваксините, заместителното имуноглобулиново лечение може да бъде добра идея. Подходящо е и за хора, които имат много ниски кръвни нива на IgG и хора с някои заболявания на имунната система.

 

 

СЪВЕТИТЕ НА COMSUMER REPORTS

Как да се предпазите от инфекции?

 

Изброените действия  ще помогнат на защитата на вашето тяло и ще намалят риска от заболяване:

 

  • Хранете се правилно. Това означава диета, богата на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени диетични продукти, заедно с умерени количества риба, крехко месо, ядки и растителни мазнини.

 

  • Бъдете активен. Изтощителната работа отслабва имунната система, но умереното натоварване има обратен ефект. Отделяйте поне 30-60 минути за бързо ходене, колоездене или плуване поне 5 дни в седмицата и за упражнения, засилващи мускулатурата поне два дни седмично.

 

  • Намалете стреса. Техниките, които помагат, са тай-чи, медитация, релаксация, социална подкрепа.

 

  • Спете достатъчно. Неправилният ритъм или недостатъчните часове почивка намаляват имунитета и повишават нивата на стреса. Затова определете време за лягане и ставане, ограничете употребата на кофеин и алкохол, определете време за следобедна дрямка (ако ви е необходима) и избягвайте телевизия или работа с компютър преди лягане.

 

  • Спрете пушенето. То уврежда защитните клетки в устата и в дихателните пътища, увеличавайки вероятността от инфекции. Помислете за включване в програми за отказване от тютюнопушене и използването на никотин-заместващи продукти.

 

  • Ваксинирайте се редовно. Посъветвайте се с лекаря си дали се нуждаете от ваксинация или реваксинация срещу тетанус, дифтерия, коклюш, пневмококи, хепатит А или В, херпес зостер. Всяка година правете противогрипна ваксина.

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, AAААI, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с AAAAI за кампанията Choosing wisey, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от AAAAI списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 AAAAI.

 

08.2012 г.

По материали на:

Consumer Reports Helth

 

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод:  НСОПЛБ

 

Версия за печат

(.pdf, 1.33 MB)

< Назад