Храната е най-добрия източник на калций за децата

02.10.2014

Най-добрият подход за костно здраве при децата остава храненето – това е вписано в актуализираните препоръки за клинично поведение за костно здраве при децата, издадени от American Academy of Pediatrics (AAP) Committee on Nutrition.

 

Ръководството за клинично поведение подкрепя препоръките за по-висок прием на калций и витамин Д, направени от Institute of Medicine (IOM) през 2011 г. Ръководството заменя препоръките на ААР за прием на калций от 2006 г. и доклада за дефицит на витамин Д от 2008 г.

 

Докладът предоставя клинични препоръки за детско костно здраве от раждането до съзряването и включва обсъждане на физическата активност за поддържане на телесното тегло, диетата, хранителните добавки, скрининга и интервенциите. Neville H. Golden, MD, the Marron and Mary Elizabeth Kendrick Professor in Pediatrics, Stanford School of Medicine и ръководител на Division of Adolescent Medicine, Lucile Packard Children's Hospital, Palo Alto, California, и  AAP Committee on Nutrition са публикували клиничните препоръки на 29.09.2014 г. в Pediatrics.

 

В детството майчиното мляко или адаптирани формули са основният източник на калций. Препоръчителната дневна доза от раждането до 6-ия месец е 200 мг калций древно, а във възрастта от 6 до 12 месеца – 260 мг. Въпреки, че адаптираните млека имат по-високо съдържание на калций от майчиното мляко, няма данни за допълнителни ползи от тези по-високи калциеви нива.

 

Подрастващите се нуждаят от 700 мг калций дневно до 3-годишна възраст, 1000 мг калций от 4 до 8 годишна възраст и 1300 мг калций от 9 до 18 годишна възраст.

 

Млякото и други хранителни продукти най-често съдържат 70-80 % от калция, внесен с храната. 200  мл прясно или кисело мляко осигурява 300 мг калций, същото количество се осигурява с 40 гр. сирене. Зелените листни зеленчуци, бобовите растения, ядките, плодовите сокове и някои зърнени закуски също съдържат калций. Въпреки, че бионаличността на калция от зеленчуците по правило е висока, необходимо е да се приемат голямо количество зеленчуци, за да се осигурят дневните калциеви нужди, като  оксалатите от някои зеленчуци (спанак, зеле, грах) намаляват бионаличността на калций. Освен това диета, бедна на протеини, предразполага децата към намалена калциева абсорбция.

 

Подрастващите момичета консумират средно 876 мг калций, което е 67 % от препоръчителната за тях дневна доза. По-малко от 15 % от подрастващите момичета приемат препоръчителната доза калций. Много девойки се опасяват от наддаване на теглото при прием на мляко, въпреки че 200 мл обезмаслено мляко съдържа приблизително 80 ккал, колкото се съдържат в една ябълка. За сравнение, чаша газирана напитка съдържа 140 ккал. Освен това млякото съдържа белтъци, както и много важни хранителни съставки, различни от калций – витамин Д, фосфор, магнезий, които са важни за костното здраве.

 

Алтернативните на млякото напитки, базирани на екстракти от соя или бадеми, също са по-малко полезни от млякото – и двете водят до намаляване на нивата на биоактивния калций, дори когато са обогатени с калций.

 

Скорошен мета-анализ за ползата от употребата на калциеви добавки по отношение на костната минерална плътност при децата са установили, че калциевите добавки не успяват да подобрят костната минерална плътност в гръбначния стълб и бедрената шийка и имат малък ефект върху костната минерална плътност на предмишницата.

 

Заключението на изследователите е, че (от гледна точка на общественото здраве) калциевите добавки не водят до значително намаляване на фрактурния риск при здрави деца.

 

Витамин Д е есенциален за абсорбцията на калций – без него само 10-15 % от калция в храната се абсорбира. През 2011 г. IOM подкрепи необходимостта от прием на витамин Д. От раждането до първата година децата се нуждаят от 400 IU витамин Д дневно, а след първата година до съзряването – от 600 IU. Въпреки, че витамин Д може да бъде синтезиран в кожата под действието на слънчевата светлина, използването на слънцезащитни средства и намаленото време на игра на открито намаляват значението на този фактор.  Освен това, хората, живеещи в географските ширини северно от 33 градуса, нямат адекватна експозиция на слънце през зимата дори когато са навън.

 

Децата, хранени с майчино мляко,  трябва да получават добавка с витамин Д, ако майката не приема около 6000 IU витамин Д дневно. Кърмените деца и децата на смесено хранене трябва да получават 400 IU витамин Д дневно, като се започне няколко дни след раждането и се продължава, докато бъдат отбити и пият поне 1000 мл дневно адаптирано мляко, обогатено с витамин Д. Децата над 1 година, които са с наднормено тегло или приемат антиконвулсанти, кортикостероиди, антимикотични или антиретровирусни медикаменти могат да имат нужда от 2 до 4 пъти по-голяма доза витамин Д, но за тях все още няма окончателни консенсусни препоръки към този момент.

 

Освен това, комитетът препоръчва:

 

  • Лекарите трябва да питат своите пациенти за техните хранителни навици и да ги окуражават да приемат повече храни, богати на калций и витамин Д

 

  • Лекарите трябва да окуражават повишения прием на храни и напитки, богати на калций и витамин Д, с храната.

 

  • Лекарите трябва да питат своите пациенти за двигателната активност и да окуражават активности, като ходене, скачане, скачане на въже, тичане, колоездене, танцуване.

 

  • Няма достатъчно доказателства, за да се препоръча популационен скрининг за витамин Д; трябва да се извършва скрининг само на децата и подрастващите със заболявания, свързани с намалена костна маса и повторни ниско-енергийни фрактури.

 

  • Използването на DEXA скрининг да се обсъжда само при наличие на заболявания, свързани с намалена костна плътност, или при деца и подрастващи с клинично сигнификантни фрактури при минимална травма.

 

  • Да се обсъжда DEXA скрининг за спортуващи девойки, които в последните 6 месеца са с аменорея или при които е налична комбинациятта: ниско енергийна фрактура, менструална дисфункция и намалена костна плътност. Няма доказателства, че използването на орални контрацептиви повишават костната плътност при девойки с анорексия невроза или с горната комбинация от симптоми.

 

  • Да се се използват бифосфонати само при децата с остеогенезис имперфекта и състояния, свързани с повторни фрактури, тежък болков синдром или вертебрални фрактури.

 

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад