Гинекологичен преглед: гайдлайн за асимптоматични жени

05.08.2012

Американският колеж на акушерите и гинеколозите (The American College of Obstetricians and Gynecologists - ACOG) публикува в августовския брой на Obstetrics and Gynecology актуализирани препоръки (гайдлайн) за годишния профилактичен преглед на жените със специфични препоръки кога да се извършва гинекологичен преглед при асимптомни жени и кога да се започне клиничния преглед на гърдите.

 

Публикацията допълва препоръките на ACOG, актуализирани през 2011 година, които определят изискванията за профилактичния преглед на жените, включително ваксинации и скринингови тестове, като цитонамазки и костна минерална плътност.

 

Годишният профилактичен преглед е основна част от медицинските грижи и е ценен поради промоцията на превантивни практики, определянето на рискови фактори за заболяване, идентифициране на медицински проблеми и създаване на връзка лекар-пациент.

 

Новите препоръки дават специфични указания кога да се извършва рутинен гинекологичен преглед при здрави, асимптоматични жени. В същото време се препоръчва обсъждане между асимптоматичната пациентка и лекаря за решението да се извърши гинекологичен преглед.

 

Документът дефинира гинекологичния преглед като: „вътрешна инспекция на гениталиите, уретрата, вагината и аналната област; преглед със спекулум на вагината и цервикса; бимануална палпация на матката, цервикса, овариите и Фалопиевите тръби”.

 

ACOG препоръчва гинекологичните прегледи да се извършват при пациентки на възраст под 21 години само, ако са показани от анамнезата. Няма доказателства за ползата от рутинния гинекологичен преглед на жените под 21 години без оплаквания, въпреки, че понякога такава патология може да бъде открита и без да има анамнестични данни. Прегледът със спекулум за цервикален скрининг трябва да започне на 21-годишна възраст, независимо от сексуалнатата активност на пациентката.

 

Ввъпреки, че ежегодният гинекологичен преглед за жените над 21 години изглежда “логичен”, ACOG отбелязва, че „няма доказателства заползата от ежегодния гинекологичен преглед за асимптоматични, ниско-рискови пациентнки”. В допълнение, няма данни кога и колко често да се извършва този преглед. Категорично решението дали да се извърши пълен гинекологичен преглед „трябва да бъде взето заедно след дискусия между и пациентката и нейния лекар.”

 

Прегледът винаги се препоръчва за пациентки със симптоми на „предполагаеми проблеми на женските полови органи”. Това включва: менструални нарушения, вагинално течение, безплодие, болка в тазовите органи.При перименопаузалните пациентки  това включва: неправилни маточни кръвотечения, промени във функцията на пикочния мехур и дебелото черво, инконтиненция на урина или фецес, влагалищна сухота.

 

Лекарите могат да спрат гинекологичните прегледи при жени, които, поради възрастта или други здравни проблеми, изберат да не лекуват заболяванията, открити при прегледа. Решението дали да се прави преглед, може да бъде оставено на пациентката, ако тя е асимптоматична, или е претърпяла тотална хистеректомия, има отстранени оварии и фалопиеви тръби поради бенигнени състояния, няма анамнеза за карцином или някои форми на преканцерози, не е HIV-позитивна или имунокомпрометирана, и не е със спирала, излъчваща диетилстилбестрол.

 

Лекарите трябва да се съобразят с фамилната история и риска от карцином, но  препоръките поставят това в „пълния списък със специфични индикации за гинекологичен преглед”, който „е извън обхвата на този документ”. Клиничната преценка винаги трябва да бъде водещ фактор за определянето на индикациите за гинекологичен преглед.

 

Документът също така препоръчва самоизследване на млечните жлези, като пациентката трябва незабавно да съобщи на лекаря си, ако открие промени в гърдите си. Според препоръките, клиничното изследване на гърдите трябва да се извършва ежегодно при жени над 40-годишна възраст. При жените от 20 до 39 години ACOG, the American Cancer Society, и the National Comprehensive Cancer Network препоръчват клинично изследване на гърдите на всеки 1 до 3 години. Решението за извършване на гинекологичен преглед или преглед на гърдите трябва винаги да бъде обсъждано с пациентката .

 

Пълен текст на препоръките

 

Превод:  НСОПЛБ

< Назад