FDA одобри протеза на ретината, „Bionic eye”

20.02.2013

US Food and Drug Administration (FDA) даде разрешение за продажба на протеза на ретината, която може да позволи на слепите хора с напреднал стадий на пигментен ретинит да избегнат препятствията по пътя си и да четат големи букви.

 

Argus II Retinal Prosthesis System (Argus II) няма да възстанови нормалното зрение на пациентите с пигментен ретинит. Вместо това създава светлосенки, които мозъкът се научава да интерпретира като специфични обекти в обкръжението.

 

„Пациентите, при които са имплантирани досега протезите, имат безценно подобрение в качеството на живот” – твърди д-р Mark Humayun, създадел на протезата, в прессъобщение. Д-р Mark Humayun е професор по биомедицински инженеринг и професор по офталмология и невробиология в Doheny Eye Institute в University of Southern California, Los Angeles.

 

„Фактът, че много пациенти могат да използват Argus имплантите в ежедневието си, като разпознават големите букви, локализират позицията на обектите, е много далеч от мечтите ни, но все пак ползата за пациентите е реална и ние очакваме да продължи да се подобрява” – добавя той.

 

Около 100 000 души в САЩ имат пигментен ретинит, включващ група от наследствени дегенеративни заболявания на ретината. Към 40-годишна възраст повечето от пациентите са практически слепи. Пациентите с напреднал пигментен ретинит обичайно могат да различат само много силна светлина.

 

FDA одобри  Argus II за приложение при възрастни над 25 години, които имат само перцепция за светлина в двете очи или пълна слепота, доказателства за функция на вътрешните слоеве на ретината  и анамнеза за възможност да виждат различни форми. Реципиентите трябва да се съгласят да провеждат последващи прегледи и да преминат визуална рехабилитация.

 

След като протезата бъде имплантирана, Argus II работи по следния начин:

 

  • Миниатюрна камера, разположена върху очила, изпраща видеосигнал през кабел до малък компютър, който слепият пациент трябва да носи.

 

  • Компютърът конвертира видеосигнала в инструкции до импланта, които изпраща обратно до очилата по кабела.

 

  • Устройството в очилата предава  тези инструкции  безкабелно до антена, свързана с импланта.

 

  • Антената изпраща сигнала до електродното поле, намиращо се върху ретината, при което електродите излъчват слаби електрически импулси.

 

  • Импулсите активират ретиналните ганглийни клетки, които изпращат сигнала до мозъка

 

  • Мозъкът разпознава тези сигнали като светлосенки, които пациентът „вижда”

 

  • Пациентите се научават да свързват светлосенките с обектите, които те представляват.

 

Разрешението на FDA ще позволи да се разшири достъпността до Argus II в САЩ по-късно през тази година. Дотогава пациентите с пигментен ретинит и ретиналните хирурзи могат да направят връзка с компанията.

 

По-малко от 50 човека в света са получили Argus II имплант, откакто е получен европейски СЕ сертификат през 2011 година. В проучването в САЩ, 20 пациента са получили импланти и са били проследени от 5 до 8 години.

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад