ЕКГ и сърдечно-съдов тест с натоварване – Кога се нуждаете от тях при сърдечно заболяване и кога не?

18.03.2013

Ако имате гръдна болка или други симптоми на сърдечно заболяване, електрокардиограмата (ЕКГ) или сърдечно-съдовия тест с натоварване могат да бъдат животоспасяващи. Това е така и ако имате анамнеза за сърдечно заболяване или имате висок сърдечно-съдов риск. Но в останалите случаи трябва да помислите два пъти. Ето защо:

 

Изследванията обичайно не са необходими за хора без симптоми

При извършване на ЕКГ електродите, поставени на гръдния кош, записват електрическата активност на сърцето. Когато ЕКГ се прави, когато вие ходите по подвижна пътечка (тредмил) или „карате” колело с променливо натоварване, това се нарича сърдечно-съдов тест с натоварване. Ако имате симптоми на сърдечно заболяване или имате висок сърдечно-съдов риск, и двете изследвания помагат да се определи вероятността от сърдечни болкови кризи и помагат на вас и вашия лекар да решите как да лекувате проблема.

 

Но изследванията са значително по-малко информативни при хората с нисък сърдечно-съдов риск и често могат да дадат подвеждащи резултати. Все още много хора без симптоми на сърдечно заболяване правят тези изследвания като част от рутинния годишен преглед. Например, през 2010 година изследване на Consumer Reports, включващо почти 1200 души на възраст 40 до 60 години без оплаквания и симптоми за сърдечно заболяване, показа, че 39 % от хората са изследвани с ЕКГ през последните 5 години и 12 % са изследвани със сърдечно-съдов стрес тест.

 

Изследванията могат да носят рискове

ЕКГ и сърдечно-съдовият стрес тест не ви вредят директно. Но и двете изследвани могат да дадат фалшиво положителни резултати, а това води до последващи изследвания, които могат да ви навредят.  Такива изследвания са компютърната томографска ангиография, която може да ви изложи на радиационна доза, равна на 600-800 рентгенови снимки на гръдния кош; стандартната коронарография, инвазивна процедура, която ви излага на допълнителна радиация. Рискът от всяка една процедура е несигурен, но ефектът от радиацията е кумулативен, така че е по-добре да се избягва радиацията, когато може. Фалшиво положителните резултати могат да доведат  до излишно лечение с медикаменти и дори до поставяне на стент, процедура, която може да облекчи симптомите на сърдечно заболяване за много хора, но за много хора не е по-добра от промените в начина на живот и лекарствата, и може да причини сърдечен пристъп при 1-2 процента от пациентите.

 

Те могат да бъдат излишен разход на пари

ЕКГ обичайно струва около 50 $ (б.пр. – в САЩ), а сърдечно-съдовият тест с натоварване – около 200-300 $ (б.пр. – в САЩ; в Бълария – 30-50 лв). Но всеки лев, даден за ненужно изследване, е излишен разход. Освен това, последващите изследвания, наложени след ненужните тестове, могат да струват допълнителни хиляди лева.

 

Кога тестовете са необходими?

ЕКГ и сърдечно-съдовия стрес тест често са необходими, когато имате гръдна болка, задух, неправилни сърдечни съкращения, чувство за сърцебиене или други симптоми на сърдечно заболяване. Освен това те също са показани при хора с диабет или други рискови фактори, на които предстои физическо натоварване.

 

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Как да предпазите вашето сърце?

 

Хората със или без симптоми на сърдечно заболяване, трябва да направят следното:

 

  • Разберете вашия сърдечно-съдов риск. Фактори, като вашата възраст, пол, холестерол, артериално налягане и дали пушите или имате диабет, помагат да се определи кой скринингов тест е подходящ за вас и дали е необходимо лечение. Можете да използвате и on-line калкулатори за определяне на сърдечно съдов риск (напр. ConsumerReports.org/heartrisk)

 

  • Намалете вашия сърдечно-съдов риск. Спрете да пушите; премахнете излишното тегло; занимавайте се редовно с физическа активност, като бързо ходене; избягвайте храни с високо съдържание на наситени мазнини, транс-мастни киселини и холестерол; ограничете солта в храната; справете се със стреса; и обсъдете с лекаря си възможността да вземате ниска доза аспирин.

 

Направете следните изследвания:

  • Артериално налягане. Всеки трябва да има измерено артериално налягане – горна и долна граница – поне веднъж годишно от лекар чрез използване на апарат за измерване на кръвното налягане.

 

  • Холестерол. Мъжете на и над 35 години и жените на и над 45 години, които имат рискови фактори, трябва да направят изследване на LDL (лошия) и HDL (добрия) холестерол, както и на триглицеридите – мазнините, които се отлагат в артериите – поне веднъж на 5 години.

 

  • Кръвна захар. Хората с риск за диабет трябва да правят изследване на кръвна захар поне веднъж на всеки 3 до 5 години.

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да вземете решение съвместно с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, AAFP, ABIM Foundation, Archives of Internal Medicine и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на  Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org   или изпратете писмо на адрес  HealthImpact@cr.consumer.org

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с AAFP. Използван е изработения от AAFP списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 AAFP. Списъкът се основава на публикуваната статия в Arch Intern Med. 2011;171:1385-1390 „Първите 5 неща в първичната помощ – среща на отговорността и професионализма”, от Good Stewardship Working Group. Списъкът „Първите 5 неща в първичната помощ” за първи път е публикуван като част от кампанията Less is More™ в Archives of Internal Medicine. © 2011 American Medical Association

 

04.2012 г.

По материали от:

Consumer Reports Helth

 

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.23 MB)

< Назад