Една газирана напитка дневно увеличава риска за диабет с 20 %

02.05.2013

Една кутия безалкохолна напитка дневно увеличава риска за диабет тип 2 с 22 % - това са резултатите от изследване в Европа, публикувано на 24.04.2013 г.

 

Резултатите потвърждават изследванията, проведени в Северна Америка. Общото послание от проучванията е, че обществото трябва ясно да бъде информирано за увреждащите ефекти на тези напитки върху здравето.

 

Ясни доказателства, че 1 кутия безалкохолна напитка дневно увеличава риска от диабет с 20 %

 

Резултатите от изследването на Dora Romaguera, PhD, от School of Public Health, Imperial College London, Англия, и колектив, са публикувани в Diabetologia на 24.04.2013 г.

 

Изследователите са използвали лонгитудиналното проучване European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), за да оценят връзката между приемането на сладки напитки (сокове и нектари, подсладени със захар безалкохолни напитки, напитки с изкуствени подсладители) и появата на диабет тип 2. Проследили са ретроспективно консумацията на сладки напитки при 12 403 пациента с новодиагностициран диабет и контролна група от 16 154 души.

 

330 мл дневен прием на подсладени със захар и с изкуствени подсладители напитки е свързано с повишен риск от развитие на диабет – съответно с 22 % и с 52 %.

 

След  рандомизиране по отношение на енергиен прием и БМИ, за които се счита, че опосредстват връзката между подсладените със захар безалкохолни напитки и диабета, са се запазили резултатите, макар и с по-малки стойности – установен е увеличен риск за диабет с 18 %.  Връзката на безалкохолните напитки с изкуствен подсладител се е запазила като проценти. Консумацията на сокове и нектари не е показала връзка с развитието на диабет.

 

Наскоро завършило изследване във Франция също е установило връзка между консумацията на газирани напитки и увеличен риск от диабет при жени. Проспективното изследване е обхванало 66 118 жени във Франция през периода 1993-2007 г, при което са установени 1369 нови случая с диабет. Резултатите показали, че жените с най-висока консумация на безалкохолни напитки със захар (над 360 мл/седмично) и изкуствени подсладители (над 600 мл/седмично)  са били с повишен риск от диабет съответно с 34 % и със 121 %.

 

Резултатите от мета-анализ, извършен в Северна Америка, е установил 25 % увеличен риск от диабет тип 2, свързан с консумацията на 330 мл подсладени със захар напитки.

 

Друг пирон в ковчега на безалкохолните

 

Попитана за коментар, Rachel K. Johnson, PhD от University of Vermont, Burlington, споделя, че резултатите от изследванията са „важни, защото са изведени от проспективно проучване с добър дизайн, проведено сред голяма популация жители на Европа, които са били здрави в началото на проучването. Това позволява на изследователите да определят връзката между различните типове сладки напитки и появата на диабет сред европейската популация с голям диапазон от консумация”.

 

„Това изследване е друг пирон в ковчега на подсладените напитки. American Heart Association препоръчва консумацията на не повече от 450 калории (1 литър) подсладени със захар безалкохолни напитки седмично” – отбелязва д-р Johnson.

 

„Изследването ни дава доказателства, с които да отправим препоръки към цялото население, които наистина са необходими.  Вярваме, че намаляването на консумацията на подсладени напитки чрез информация за населението, обучение и здравно законодателство е критична точка в намаляването на заболеваемостта от диабет”  - казва Robert Ratner, MD, ръководител на научното звено на American Diabetes Association.

 

В САЩ, групата Centers for Science in the Public Interest (CSPI) е разработила препоръки за регулиране на подсладените безалкохолни напитки с основанието, че употребата им е рискова за човешкото здраве и е необходимо да бъде регулирана.

 

Въпреки това, в Ню Йорк Сити, предложението на Michael Bloomberg за забрана на подсладените напитки в големи разфасовки в ресторантите, кината и театрите, както и в учрежденията и институциите, е било  отменено от съда през март 2013 г. преди да доведе до ефект.

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад