Цитонамазки – Кога се нуждаете от тях и кога не?

17.03.2013

Важно е за всяка жена да се правят редовно цитонамазки, чрез които се търсят променени клетки в маточната шийка, които могат да доведат до рак на шийката на матката. Но на много девойки и някои жени се правят изследвания, които не са необходими. Ето защо:

 

Цитонамазките обичайно не помагат на жените с нисък риск

Ракът на маточната шийка е рядкост при жени под 21 години, дори когато те са сексуално активни. Освен това, променените клетки, които се намират при тези млади жени, обичайно се възстановяват до нормата спонтанно, което прави последващото лечение ненужно и потенциално опасно. По същия начин, ракът на маточната шийка рядко се намира при жени над 65 години, при които досега редовно са правени цитонамазки с нормални резултати. Продължаващото изследване не им помага, но може да даде фалшиво положителнни резултати, които да доведат до ненужно лечение. И, накрая, цитонамазките не са полезни за жени на всякаква възраст, при които шийката на матката е отстранена при хистеректомия и нямат анамнеза за карцином или предраково заболяване на маточната шийка.

 

Изследването носи рискове

Вземането на цитонамазка може да бъде неприятно и да причини временно кървене. Когато се прави по-често от необходимото, вероятността да се открият променени клетки, които биха могли да се самоизлекуват, е по-голяма. Освен, че тези находки често причиняват неспокойство, те могат да доведат до повторни цитонамазки или други процедури. Например, патологичните резултати могат да наложат изследване, наречено колпоскопия, при което лекарят може да вземе биопсия от тъканите, което може да причини кървене, болки, бяло течение и инфекция.

 

Изследването може да бъде загуба на пари

Цитонамазката с гинекологично изследване струва 150-250 $ (б.пр. – в САЩ), като лабораторното изследване се заплаща допълнително. Ако се открие патология, вие ще трябва да платите 350 $ за колпоскопия и допълнително за изследването на биопсията.

 

Кога трябва да се правят цитонамазки?

Съветът зависи от това, на колко години сте.

 

 

  • жени между 21 и 65 години включително жените, при които е направена хистеректомия, но не е отстранена маточната шийка, трябва редовно да бъдат изследвани чрез цитонамазки. Изследването трябва да се прави веднъж на три години, вместо всяка година, защото ракът на маточната шийка обичайно се развива за 10-20 години. Освен това, изследването през 3 години може да намали броя на допълнителните изследвания.

 

  • Жени между 30 и 65 години могат да правят изследване на цитонамазка през пет години, ако я комбинират с изследване за човешки папиломавирус (HPV) - инфекция, предавана по полов път, която може да причини рак на маточната шийка.

 

  • Жени над 65 години, които имат няколко нормални цитонамазки, могат да спрат да правят изследването.

 

  • Всяка жена с рискови фактори за рак на маточната шийка – включително анамнеза за установен карцином на маточната шийка или преканцерозни промени, или с компрометиран имунитет – трябва да бъде изследвана по препоръка на лекаря.

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Как можете да се предпазите от рак на маточната шийка?

  • Имунизирайте се срещу HPV. Момичета на възраст 11 или 12 години трябва да обмислят поставянето на ваксина, която се извършва с три инжекции и предпазва от заразяване с човешки папиломавирус – инфекция, свързана с рака на маточната шийка. Същото се отнася и за жени на 13 до 26 години, ако не са били ваксинирани. Но жените, които са имунизирани, все още се нуждаят от редовни цитонамазки, тъй като ваксината не предпазва срещу всички типове HPV, които причиняват рак. Момчетата също така могат да обмислят извършването на ваксинация. Това може да помогне да се предпазят от заразяване с HPV и от предаване на вируса на бъдещите сексуални партньорки.

 

  • Ограничете сексуалните си партньори. Колкото по-малко сексуални партньори имате, толкова по-малък е рискът от инфекция.

 

  • Използвайте презервативи. Те могат да намалят риска от HPV, и мъже, които редовно използват презервативи, по-рядко се заразяват. Но вирусът може да бъде предаден и чрез контакт кожа в кожа, и да зарази непокритите зони.

 

  • Използвайте спермицидни гелове. Те също могат да предпазят от заразяване с HPV.

 

  • Не пушете. Пушенето на цигари и пасивното пушене (престой в помещение, където се пуши), увеличава риска от рак на маточната шийка.

 

  • Погрижете се цитонамазките да дадат максимално точен резултат. Уговорете час за изследването поне 5 дни след спиране на менструалното кървене. Избягвайте сексуален контакт, дамски душ, тампони, използване на локални контрацептиви (пяна, гел), вагинални кремове, овлажнители или лубриканти, както и вагинални лекарства поне 48 часа преди изследването.

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, AAFP, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на  Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org  или изпратете писмо на адрес  HealthImpact@cr.consumer.org.

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с AAFP .  Използван е изработения от AAFP списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 AAFP. Списъкът се основава на публикуваната статия в Arch Intern Med. 2011;171:1385-1390 „Първите 5 неща в първичната помощ – среща на отговорността и професионализма”, от Good Stewardship Working Group. Списъкът „Първите 5 неща в първичната помощ” за първи път е публикуван като част от кампанията Less is More™ в Archives of Internal Medicine. © 2011 American Medical Association

 

05.2012 г.

По материали от:

Consumer Reports Helth

 

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.33 MB)

< Назад