Choosing Wisely: Да се избягват 5 изследвания и лечения в офталмологията

03.03.2013

American Academy of Ophthalmology (AAO) препоръчва на лекарите и пациентите да обсъждат изследванията и лечението, които са най-подходящи за конкретното състояние, независимо какво е конкретното заболяване.

 

ААО публикува списъка с препоръки за 5 промени в практиката на 21 февруари 2013 г. като част от инициативата на American Board of Internal Medicine Foundation  - Choosing Wisely. Кампанията цели да намали загубите на американската система на здравеопазване чрез окуражаване  на лекарите да преоценят своята рутинна практика и на пациентите да съгласуват своите очаквания с резултатите от проучванията за ефективност.

 

„Препоръките - 5 неща, които лекарите и пациентите трябва да обсъдят, - се базират на доказани в проучвания практики за това коя е най-добрата грижа за пациентите с очни проблеми” – казва д-р William L. Rich III, MD, медицински директор за здравна политика на ААО.

 

Д-р Rich обяснява, че списъкът включва ненужни изследвания и лечения, които често се назначават, но без доказателства за ефективност. Ето и конкретните препоръки на ААО:

 

  1. 1. Да не се назначават преоперативни изследвания за очни операции, освен ако има специфични медицински показания
  2.  

За много от пациентите, предоперативните изследвания не са необходими, защото очните операции не са продължителни и нямат сериозни рискове. ЕКГ трябва да се назначава ако пациентът има съррдечно заболяване. Изследване на кръвна захар трябва да се назначава, ако пациентът е с диабет. Нивата на К трябва да се изследват, ако пациентът приема диуретици. Като цяло, пациентите, подлежащи на очна операция, не се нуждаят от медицински изследвания, освен ако при анамнезата или физикалното изследване не се намерят показания за това. Правилата на институциите трябва да бъдат съобразени с този факт.

 

Д-р David A. Wilson, MD, ретинален специалист, споделя: „В миналото, имаше стандарт за предоперативни изследвания, като всеки трябваше да има ЕКГ и рентгенография. Започнахме да променяме тази практика преди много години, но все още на места съществува”. Д-р Wilson е професор в катедрата по офталмология в Oregon Health & Science University в Portland и Директор на университетската клиника Casey Eye Institute.

 

  1. 2. Да не се назначават рутинни изобразителни изследвания при пациенти без симптоми или признаци за сериозно заболяване на окото
  2.  

Ако пациентът няма симптоми или признаци на сериозна очна патология, клиничните изобразителни изследвания като цяло не са показани, тъй като  щателната анамнеза и физикалното изследване обичайно ще открият дали очното заболяване персистира или се влошавва. Примери за рутинни изследвания са: изследване на периметър; очна кохерентна томография; флуоресцентна ангиография при пациенти с диабет; невроизобразителни методи; фундусна фотография. Ако симптомите или признаците на заболяване са налични, изобразителните тестове могат да бъдат необходими за оценката на прогресията и да помогнат за планиране на лечението.

 

  1. 3. Да не се предписват антибиотици за аденовирусен конюнктивит (червено око)
  2.  

Аденовирусният конюнктивит и бактериалните конюнктивити са различни форми на инфекция, които могат да бъдат диагностицирани от офталмолога чрез клинични симптоми, и ако е необходимо, чрез микробиологични култури. Антибиотиците са полезни за пациентите с бактериален конюнктивит. Но те не са полезни при аденовирусен конюнктивит  и свръхупотребата на антибиотици може да доведе до поява на бактериални щамове, които не отговарят на наличните терапевтичин възможности. В случаите, когато диагнозата е несигурна, пациентът може да бъде проследен  внимателно, за да се види дали състоянието се подобрява от само себе си или е необходимо допълнително лечение.

 

  1. 4. Да не се назначават рутинно антибиотици преди или след интравитреални инжекции
  2.  

Рутинната употреба на антибиотици преди или след интравитреални инжекции е ненужно, защото проучванията са показали, че локалните антибиотици не предпазват от поява на очни инфекции. Свръхупотребата и повторната експозиция на антибиотици може да доведе до поява на бактериални щамове, които не отговарят на наличните терапевтични възможности. Рутинната антисептика е подходяща и важна за превенцията на очни инфекции.

 

  1. 5. Да не се поставят обтуратори на слъзните каналчета при леки форми на „сухо око” преди да се опита друг вид лечение.
  2.  

Медикаментите за лечение на „сухо око” са достъпни – изкуствени сълзи, лубриканти и горещи влажни компреси. Тези методи, както и опита да се промени околната среда, трябва да се опитат, за да се подобри симптома „сухо око” и да се нормализира слъзния филм, преди да се използват обтуратори на слъзните каналчета. Ако състоянието на пациента не се подобрява и персистират симптомите, е възможно да се приложи лечение с обтуратори на слъзните каналчета.

 

Всички препоръки в списъка имат информационна цел и не са планирани да заменят консултацията с медицински професионалист. Пациентите трябва да дискутират със своя лекар специфичните въпроси в този списък в зависимост от своето индивидуално състояние

 

American Academy of Ophthalmology е най-голямата национална асоциация на офталмолозите и оптиците. В AАО членуват повече от 90 % от практикуващите в САЩ офталмолози, както и повече от 7000 лекари от други страни.

 

Списъкът на с препоръки на AАО  в рамките на кампанията Choosing Wisely можете да видите тук

 

Списъците на другите медицински общности, партньори на кампанията Choosing Wisely можете да видите в линковете:

American Academy of Allergy, Asthma & Immunology,

American College of Physicians,

American Academy of Family Physicians,

American College of Cardiology,

American Society of Clinical Oncology,

American College of Radiology,

American Society of Nephrology,

American Gastroenterological Association,

American Society of Nuclear Cardiology

American Academy of Neurology

American College of Rheumatology

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад