Честотата на алкохолната консумация е бърз тест за проблеми, свързани с алкохола при младежите

04.01.2012

Проучване с 3 въпроса, свързани с алкохолната консумация, идентифицира младежите с проблеми, свързани с алкохола. Проучването е публикувано на 4.1.2012 г. в Pediatrics.

 

The American Academy of Pediatrics препоръчва рутинен скрининг на подрастващите за алкохолна употреба и свързани с нея проблеми. В това проучване, Tammy Chung от University of Pittsburgh Medical Center в Пенсилвания, и неговите колеги са адаптирали съществуващите въпросници за скрининг на възрастни за алкохолна злоупотреба или зависимост от други субстанции, за да откриват подобни проблеми с подрастващите.

 

Въпросите, на които са отговаряли подрастващите, са:

1. Въпрос за честотата : През последните 12 месеца колко дни си пил алкохолни напитки?

2. Въпрос за качеството – определя вида на напитката (бира, чаша вино, шампанско, ликьор, коктейл, концентрат)

3. Въпрос за епизодите с приемане на 5 и повече напитки.

 

Анкетата била извършена на компютри по време на проучването National Survey on Drug Use and Health, което обхванало 166 165 младежи на възраст от 12 до 18 години от 2000 до 2007 година. Оценени са алкохол-свързаните проблеми  и алкохолната зависимост по Diagnostic and Statistical Manual, Fourth Edition.

 

Изследователите установили, че въпросът за честотата  е с по-голяма прогностична стойност за проблемна алкохолна консумация, отколкото вида на консумирания алкохол и епизодите с 5 и повече питиета дневно. Честотата на алкохолната консумация е с най-голяма чувствителност и специфичност при откриването на алкохол-свързани проблеми и алкохолна зависимост, в сравнение с количеството изпит алкохол при всеки случай и честотата на епизодите с алкохолна злоупотреба.

 

Честотата на алкохол-свързаните проблеми и алкохолната зависимост се увеличава с възрастта - от 1.4 % на 12-годишна възраст до 29.2 % на 18 годишна възраст (за алкохол-свързаните проблеми) и от 0.2 % на 12 години до 5.3 % на 18 г. (за алкохолна зависимост). Не е наблюдавана разлика между момчетата и момичетата на всяка възраст. Установено е, че  проблемна алкохолна употреба  е поне 1 ден с употреба на алкохол през последната година за възрастта 12-15 години; поне 6 дни за възрастта от 16 до 17 години, и поне 12 дни за 18-годишните. Стойностите, свързани с алкохолна зависимост, са по-големи.

 

Превод:  НСОПЛБ

< Назад