За бюджета на НЗОК и средствата за доболнична помощ - доц. д-р Любомир Киров

07.11.2017

Уважаеми колеги, в предаването по БНТ "Още от деня" доц. Киров подчерта, че предложението на НСОПЛБ е парите да бъдат увеличени с 25 млн., което на фона на 3 млрд. и 800 млн., е една наистина нищожна част. Той обясни, че на бюджета трябва да се гледа като на инструмент, чрез който да се проведат определени правилни политики, за да се постигне даден ефект.

 

Доц. д-р Любомир Киров: "В началото беше обявено 200 000 лева увеличение на нашия бюджет. Това са по 3 лева и 70 стотинки месечно на практика. След това се обяви следващо увеличение със 7 млн. лева, което също не е достатъчно, то не отговаря на нуждите. В нашето становище сме посочили съответните документи, които могат да бъдат основание - съветите и препоръките на Световната банка, разписаните в частта "Здравна стратегия на правителството до 2020" неща за това какво и кога трябва да се случва и други такива документи."

 

 


Личните лекари нямат заплати. Личните лекари са малки предприятия за здраве, открои доц. Киров и допълни, че те имат сътрудници, на които плащат заплати и осигуровки, плащат наеми, ток и други консумативи.


Вижте целия разговор във видеото.

 

 

< Назад