Внасят ли напрежение електронните рецепти?

26.10.2023

 

Въвеждането на електрони рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, както и електронните извинителни бележки за учениците внесе напрежение и дискомфорт. Лекари и фармацевти взаимно се обвиниха в преследване на търговски интереси спрямо определени медикаменти. От Българския лекарски съюз отново призоваха за проследимост на доставките, а Сдружението на общопрактикуващите лекари се обяви срещу генеричното заместване на лекарства в аптеките. Подробности по темата разказаха д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и Светослав Крумов – главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

 

Д-р Николова каза, че понякога не е възможно да бъде издадена електронната рецепта по една или друга причина и това, за което лекарите апелират е, да има изключения, в които да може да се издават бели рецепти.

 

"Това, за което ние говорим е, че трябва да има преглед. Защото в последно време остана малко в пространството. Ами те се издават електронно през приложението. Как се отразява прегледът на този пациент? Той прегледан ли е? Ако щете и фармацевтите имат тази борба така, както и ние, защото тук сме единомишленици, че трябва да се спре антибиотичната резистентност. Но съгласете се, че това нещо трябва да бъде осъществено, назначената терапия трябва да бъде след преглед и ако щете дори след някакви изследвания", заяви тя.

 

"За мен има един друг много съществен проблем и това е, че както и при фармацевтите, така и при нас ние имаме позиции в списъците, които при нас съществуват и се оказва, че министерството не знае, че този медикамент го няма. Аз го изписвам, защото го виждам в списъка. И очаквам от другата страна. Защото след като той при мен е спуснат на коппютъра знам, че държавата го има и го изписвам. Но се оказва, че този медикамент не се внася. Или не се внася от този производител. И това, което ние поискахме за да няма напрежение и при лекарския кабинет и при фармацевтите в аптеката е, нека си направят една система с наличности", посочи д-р Николова.

 

По думите на д-р Николова друг голям проблем е, че лекарите нямат достъп до досието на пациентите. Те призоваха за конструктивен диалог между двете съсловия за изглаждане на противоречията.

 

Цялото имтервю можете да чуето тук!

< Назад