Трябва ли да се увеличи потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар?

09.02.2023

Таксата не е променяна от 2012 година, а оттогава има ръст на всички останали цени, заяви пред Дарик доц. д-р Любмир Киров.

 

Не е редно да има освободени от потребителска такса за посещение при общопрактикуващ лекар по същия начин, по който не е редно да има и здравнонеосигурени. Такава такса да се въведе и при децата, но част от нея да се покрива от държавния бюджет, както е при пенсионерите, е едно от предложенията на Сдружението на общопрактикуващите лекари, каза в интервю за Дарик неговият председател доц. Любомир Киров.

 

Той припомни, че потребителската такса не е променяна от 2012 година на фона на ръста на всички останали цени, заради което няма нищо нередно в това тя да бъде преизчислена.

 

Доц. Киров посочи, че ако се разделят парите за първичната извънболнична помощ на броя на регистрираните от общопрактикуващите лекари прегледи, се получава средна цена на преглед от 12 лева.

 

За него трябва да се подобрят възможностите, които да привлекат младите, тъй като гилдията остарява.

 

„Говорят, че сме много високо платени, а работата ни е лесна. Като е така, защо сме единствената гилдия, която намаля с 1000 души? От 5500, колкото бяхме, в момента сме 3900. Вместо да се увеличава нашият брой след като професията ни я намират за толкова атрактивна, защо тогава намаляваме?”

 

„България е една от малкото страни в света, в която достъпът до лекар е най-бърз и лесен. Можеш да получиш лекарска консултация в същия ден и това трябва да се знае. Както вървят обаче нещата, нашият брой ще намалява и не само той. Тогава неминуемо ще трябва да се въведат листи на чакащите, от които пациентите в други страни се оплакват. Затова ние трябва да ценим това, което имаме, а и да го надграждаме,” убеден е доц. Любомир Киров.

 

Той засегна и твърдението, според което българинът плаща най-много от джоба си за здраве.

 

„Плаща най-много от джоба си, защото най-малко се заделя за здравеопазване. България стои на последно място в Европа по средства, които се заделят за здраве. Средствата, които се отделят въобще за извънболнична помощ, са 5 пъти по-малко, отколкото в европейските страни. Какво искаме да се случи?”

 

Цялото интервю можете да чуете тук!

< Назад