Ще останат ли пациенти без лични лекари? По темата в студиото на сутрешния блок на БНТ- д-р Николай Брънзалов

20.05.2019

 

 

Личните лекари без специалност по Обща медицина ще имат 4 години да я придобият. Това решиха в края на миналата седмица депутатите от Здравната комисия на първо четене. Поредното удължаване на срока се налага заради опасността хиляди българи да останат без семейни лекари след 3 юни. 

 

Според него в случая решението е политическо като обяснението, че лекарите не са успели да придобият специалността "Обща медицина". Става въпрос за 16% - 673 общопрактикуващи лекари.

 

Д-р Брънзалов смята, че държавата трябва да започне да провежда смислена политика.

 

Лекарите от малките населени места казват, че няма как да оставят пациентите си и да отидат да специализират. Около 5 хиляди са жителите в община Кресна , само двама са общопрактикуващите лекари. Единият от тях е без специалност "Обща медицина" и най-рано до края на следващата година ще може да придобие такава.

 

Д-р Стоян Костов работи като общопрактикуващ лекар от близо 20 години и в момента се грижи за над 1000 пациенти. Разказа, че от три години се опитва да придобие специалност "Обща медицина". Не може да я получи все още, защото е трудно да остави за дълго пациентите без медицинска помощ докато се обучава. Според д-р Костов придобиването на специалност, каквато се изисква от общопрактикуващите лекари, не трябва да бъде обвъзрано със срок. Лекарят казва още, че ако бъде лишен да практикува като семеен лекар, това означава стотици хора в Кресна и селата да останат без медицинска помощ. Другият вариант е да пътуват до Сандански или Благоевград след като изберат в тези населени места нов лекар.

 

Д-р Брънзалов е на мнение, че на лекари като д-р Костов трябва да се даде отсрочка, но има и много лекари, които просто не желаят да завършат.

 

Цялото интервю по темата можете да видите тук!

 

< Назад