Повече специалисти да могат да правят ултразвукова диагностика по договор с НЗОК

11.01.2024

Повече лекари специалисти да правят ултразвукова диагностика на млечна и щитовидна жлеза, както и на простата при мъжете по договор със Здравната каса. Това е едно от предложенията, които отправят от Сдружението на общопрактикуващите лекари в хода на изработващия се в момента анекс към новия Национален рамков договор. От организацията поставят на масата и идеята си от времето на пандемията: при отсъствие на личния лекар пациентите му да могат да се прегледат при всеки друг колега, а не само при посочен от него заместник.

 

Заради намаляващия брой на личните лекари у нас, както и необходимостта да отсъстват поради болест или за да си починат, от сдружението предлагат допълнителна възможност за пациентите – да отидат на преглед при избран от тях общопрактикуващ лекар. Председателят д-р Любомир Киров разясни идеята.  

 

"Има колеги, които работят в отдалечени населени места. Няма наблизо – в съседен кабинет или сграда човек, който да поеме това заместване. Това е начин пациентите да имат сигурност, че могат да намерят лекарска помощ, когато е необходимо, така и лекарите да имат възможност по-спокойно да уредят своите отсъствия. Може да потърси всеки от най-близко разположените колеги", пояснява председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

 

За хората с хронични заболявания тези лекари да могат да изписват служебни рецепти. 

 

"Това означава удължаване на срока на съществуващата рецепта с не повече от 30 дни, ако пациентът няма някакви оплаквания. Ако лекарят отсъства, да може да се продължи за такъв кратък срок", уточнява д-р Киров.

 

За да се насърчи привличането на повече пациенти към годишния профилактичен преглед, от организацията настояват да има единна цена за такъв преглед, а не, както се предвижда за тази година – три различни цени, според процента на обхванатите пациенти. За лекарите, които са успели да прегледат над 60% от тях, Здравната каса ще заплаща по 33 лева на преглед.

 

Има лекари, които правят много малък брой профилактични прегледи. И нулева цена да сложиш, тях това не може да ги притесни, коментира д-р Любомир Киров. Според него е налице "някаква паралогика" в това да се бута цената надолу, за да се поощрят тъкмо тези лични лекари да правят повече профилактични прегледи и ефектът ще се изрази в наказване на тези, които работят.  

 

Д-р Любомир Киров изразява мнение, че извършващите профилактични прегледи над средния за страната брой може да бъдат "стимулирани, възнаградени допълнително по някакъв начин".

 

От сдружението на личните лекари предлагат медици от повече специалности да правят профилактичните прегледи при жени и мъже, които са свързани с ехография на млечна и щитовидна жлеза, както и на простатата. Това да е всеки специалист, който има сертификат за работа с апаратура за ултразвукова диагностика, предвижда идеята. Д-р Киров изтъква, че в момента жените в някои населени места трудно си записват час за такова изследване, като профилактика срещу рак на гърдата.

 

И още - от сдружението са против намерението на здравното министерство да осигури достъп на пациентите до личните им здравни досиета, като задължи личните лекари да сдвояват мобилните си устройства с телефоните на пациентите.  

Това заяви д-р Любомир Киров за БНР.

 

< Назад