По-висока цена за поставяне на препоръчителните ваксини поискаха общопрактикуващите лекари За ваксините по национални програми се получават по 4 лева, което не е променяно

10.02.2024

Общопрактикуващите лекари настояват за по-високо заплащане за ваксините, които са препоръчителни по национални програми. Към момента за подобна ваксина те получават 4 лева като цената не е променяна от 10 години, обясни пред Дарик д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

 

Той припомни, че препоръчителна ваксина е например тази срещу рак на шийката на матката и нейното остойностяване е една от причините обхватът там да е трагичен. Затова общопрактикуващите лекари предлагат цените на препоръчителните ваксини да бъдат изравнени с цените на задължителните, които по Национален рамков договор са доста по-високи.

 

Д-р Киров посочи, че трябва да отчитаме и положителните неща като обхвата с профилактични прегледи, на който според него доста европейски страни могат да ни завидят.

 

„Достъпът до медицинска помощ в България е най-свободният и най-лесният и в Европа, а да не кажа – и в света,” допълни общопрактикуващият лекар.

 

„Ние търсим нещата, които могат да се решат, не изискват кой знае какво усилие и са свидетелство за едно коректно отношение и правилен начин на мислене спрямо медицината като дейност и като изкуство,” категоричен бе д-р Киров.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

 

< Назад