Писмо от Пациентски организации “Заедно с теб” относно белите рецепти

20.10.2023

От Пациентски организации “Заедно с теб”  се обръща към министър Денков по повод на ескалирация хаос и напрежение с електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет.

 

Снемаме доверието си от зам.-министър проф. Илко Гетов, отговарящ за лекарствената политика на Министерство на здравеопазването и настояваме за оставката му.

 

Към нас, като неправителствени организации се обръщат вече не само пациенти, останали без лечение, но и спешни лекари, педиатри и други специалисти.

 

Загрижени и притеснени педиатри ни заявяват с тревога, че е възможно да “умре дете без антибиотик” в грипния сезон заради невъзможност да се осигури навреме антибиотично лечение в доболничната помощ. Ние като неправителствени организации, отказваме да носим тежестта на тази отговорност.

 

Недопустимо е от БЛС (Българския лекарски съюз) да се подготвят за протестни дейстивя и съдебни дела. Вместо държавата да осигури спокойствие на лекарите да ни лекуват, те са подложени на този хаос.

 

Настояваме за незабавно връщане на възможността за хартиена и електронна рецепта едновременно до решаването на всички проблеми с кодове, софтуерни несъотвествия, липсата на единен дигитален регистър за всички медикаменти, липсата на дигитално приложение за наличностите на атибиотици и лекарства за диабет, липса на дигитална информираност за най-евтината алтернатива на медикамент, други технически и медицински неуредици.

 

Официалното писмо можете да видите тук!

< Назад