Парите, които се заделят за ПИМП, трябва да бъдат увеличени поне с 25 милиона

09.10.2019

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлага бюджетът за първична извънболнична медицинска помоща за следващата година да се повиши с 25 млн. лева.

 

Сдружението настоява отново да се запише условието - да не се допуска прехвърляне на пари от едно перо в друго, както и че резервът на Здравната каса може да се използва и при наличен преразход в първичната извънболнична помощ.

 

Личните лекари за пореден път искат потребителска такса да е задължителна за всички.

 

Световната банка и други институции съветват до 2020 г. бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ да бъде 12% от бюджета на Касата. Това припомни в интервю за предаването „Нещо повече“ доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. По думите му това няма как да се случи, но:

 

„Направили сме една много разумна заявка за не по-малко от 25 млн. увеличение, като след това да имаме възможността те да бъдат разумно разпределени в съответните стойности на отделните наши дейности“.

 

Като процент от общия бюджет нашият дял намалява, което е порочна практика, посочи доц. Киров и добави: „В абсолютна стойност се увеличава този бюджет. Това означава, че това увеличение е палиативна мярка, т.е. лекуваш нещо, което няма как да го излекуваш, просто гледаш да го подпомогнеш, да го задържиш“.

 

В следващите 5 ще настъпи остра, критична нужда да се изпълнят препоръките за 12%, предупреди доц. Киров:

 

„Системата трябва да претърпи промени. Сега с тези средства, които се отпускат, се поддържа едно статукво, което обаче е по скоро нещо старо или междинно, което под ново име някой си иска да го задържи възможно най-дълго време, защото е удобно. Трябва да се разбере, че истинските неща стават със смели стъпки и с достатъчно средства“.

 

Въпреки всичките си дефекти, нашата система осигурява много добро качество, отбеляза доц. Любомир Киров. Според него обаче това качество няма да трае вечно.

 

Цялото интервю на Диана Янкулова с доц. Любомир Киров за предаването „Нещо повече“ можете да чуете тук!

 

 

Вече се заговори за парите необходими за здравеопазването догодина. "Определено парите, които се заделят за първичната извънболнична медицинска помощ, трябва да бъдат увеличени и нашето предложение е поне с 25 милиона", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари.

 

Според него не е лошо да се говори, че трудът на лекарите трябва да бъде оценен и то както трябва. Предложението е да се увеличи бюджета с 25%. Приоритет ще бъде определен пакет дейности с цел населението да не се разболява. Ударението е върху превенцията.

 

Расте броят на хората, които ходят на профилактични прегледи. Според д-р Брънзалов трябва да се вземат мерки. Има различни предложения и алтернативи. Не трябва да работи "механизмът на тоягата", заяви лекарят.

 

Цялото интервю с д-р Брънзалов  в сутршния блок по БНТ можете да видите тук!

 

< Назад