От 40 000 издадени електронни рецепти са изпълнени 800

19.10.2023

За цялата година са издадени 40 000 електронни рецепти. Не че Българският лекарски съюз и лекарите имат нещо против електронизацията здравеопазването. Имат против начина, по който се случват нещата. От тези 40 000 електронни рецепти, издадени за годината – докато се въведе задължителното условие, са изпълнени 800. Това трябва да те замисли, че има някакъв проблем. А в този момент те стават задължителни“. Това коментира в „Тази сутрин“ д-р Гергана Николова, член на УС на НСОПЛБ.

 

„След това за два дни са издадени 26 000 електронни рецепти, за 12 000 от тях постъпва обратна информация в системата. Какво се случва с останалите 14 000 електронни рецепти, зад които стоят реални пациенти – няма отговор“, посочи още тя.

 

„Странното е, че антибиотици, за които не сме имали обратна връзка, че липсват и сме работили с тях миналата седмица, от понеделник рязко изчезнаха от аптеките“, коментира д-р Николова.

 

„Така се стига до една тежка подмяна, аз 18 години съм учила как да лекувам хората, познавам моите пациенти от 30 години. И в един момент цялата ми експертиза в един момент се замита и се казва „Ние ще дадем това, което има“, каза още специалистът относно генеричните лекарства, които се дават в аптеките.

 

„Има два варианта. Или до този момент се е извършвало точно това нещо – подмяна, без да се информира лекаря и пациента. То е като суши с риба и суши с краставица – все е суши. То като химична формула може да е едно и също, ама към една формула, като се сложи един допълнителен водороден йон, ще ви превърна от Шакира в Шварценегер, защото има съществени разлики. В момента в цялата система всичко се решава с вълшебния трик „генерична замяна“, коментира д-р Гергана Николова.

 

„На мен лично ми се наложи да закупя лекарство в понеделник за моя съпруг, но за други трима пациенти това беше невъзможно, защото им беше казано, че това лекарство от 15 дни го няма в аптечната мрежа“, коментира д-р Гергана Николова.

 

"Как попаднах в аптеката, в която го има?", запита още тя, като поясни, че не става въпрос за връзки. Лекарят допълни още, че често от конкретно лекарство в аптеките има от опаковките с повече таблетки, а не от тези с по-малко, които също съществуват.

 

"Да не превръщаме българския пациент в турист", призова д-р Николова.

 

Д-р Гергана Николова посочи, че изписва лекарства, които са вписани в приложение, спуснато от министерството.

 

Цялото интервю можете да видите тук!

< Назад