Любомир Киров: Навлиза дигитализацията, но се държи и на хартиезацията

27.10.2022

 

"Дигитализацията влиза, а имаме усещането, че се държи и на хартиезацията."

Това заяви пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

 

Личните лекари излязоха със свои предложения, които да залегнат в новия национален рамков договор. Сред тях е да се разширят възможностите за назначаване на лекарства, да могат да отписват от листите си агресивни пациенти, както и чрез писмо, смс или по електронен път да бъдат уведомявани пациенти, за които не е отчетен профилактичен преглед до края на август.

 

"Това беше непосредствено след пандемията и по време на самата пандемия – страхът. Това е обяснимо и никой не може да бъде обвиняван. Оставяме настрани пандемията. По тази тема говорим много отдавна", коментира д-р Киров. 

 

Той припомни, че има предвидени санкции в Закона за здравното осигуряване за непроведен профилактичен преглед, но не се прилагат.

 

Киров посочи, че "преди да се стигне до каквато и да е, образно казано, тояга", следва да се търсят други начини хората да се преглеждат профилактично.

 

"Да се възползват от това, което системата осигурява."

 

Запитан как е регламентирано уведомяването на пациентите, че техният личен лекар прекратява дейността си, доц. Киров поясни:

 

"Доколкото е ангажимент на семейния лекар, е да бъде обявено там, където му е кабинетът. След като Касата заплаща и борави с парите на пациентите в техен интерес, за да закупи услугата, която ние предоставяме, Касата е институцията, която следва по един или друг начин да уведоми тези хора, че този лекар прекратява дейността си."

 

Относно лимитите за направленията и санкциите, които се налагат на общопрактикуващите лекари за превишаването им, Любомир Киров отбеляза:

 

"Има пациенти, които ползват повече и то не съвсем основателно. Когато вземаш, без да е необходимо, ти лишаваш другия от това, което му трябва. Понеже гледаме всички да са добре, накрая си патим ние."

 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

 

< Назад