Личните лекари искат по-висока потребителската такса

01.03.2023

 

Да се увеличат потребителските такси при медицински преглед предлагат лични лекари от цялата страна. Сумата от два лева и 90 стотинки не е променяна от 2012-та година.

 

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургаско д-р Петко Желязков потребителската такса стартира през 2000 г. "През 2012 г. бе решено таксата да бъде замразена на 2,90 лв., защото минималната заплата беше толкова. Никой не казва, че новата такса трябва изцяло да се плаща от пациента, особено пък от уязвимите групи. В момента дори много голяма част от пациентите са освободени от такси - деца до 18 г., онкоболните, студенти, учащи. Както в момента държавата поема част от таксата при пенсионерите, така може да го направи при децата".

 

По думите му има работещи, които не могат да посетят личен лекар заради ниската такса. "Ще водим преговори. Таксата се използва за обслужване на практиките, а оставащото е за личен приход на лекарите. Тя служи за коректив на свръхпотреблението на медицински услуги и ще направи достъпът до личните лекари по-свободен", смята д-р Желязков.

 

Цялото интервю можете да видите тук!

< Назад