Обсъждаме потребителската такса да е между 5 и 8 лева

26.01.2023

 

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева. Това заяви в студиото на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

 

Тя изрази възмущение от факта, как след като всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва – никога не сме подготвени. „В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни,  и има голяма ефективност”, подчерта тя.

 

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта. Не е ли по-добре да профилактираш децата, а не да затваряш училища и детски градини?”,  попита тя.

 

"В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози", подчерта доктор Гергана Николова.

 

Общопрактикуващият лекар коментира и темата за искането на по-високата такса при личните лекари. „Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”, категорична е доктор Николова.

 

По думите ѝ се обсъжда вдигане на таксата между 5 и 8 лева за посещение. „Искаме или твърда цена или връщането на 1 процент от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, посочи тя.

 

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

< Назад