Колко са неосигурените в България - проучване на НСОПЛБ

14.12.2011

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 

В изявления в пресата по повод броя на здравнонеосигурените лица („Броят на неосигурените у нас – въпрос на гледна точка“, материал на Zdrave.net  от 13.12.2011 г.),  направени от министър Симеон Дянков и от говорителя на Националната агенция за приходите г-н Бъчваров, не става ясно дали този брой е  900 000 или 1 950 185.

 

Представяме на вашето внимание резултатите, които екип от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България  събра и обработи, след проведена анкета сред колегите си в страната.

 

Информацията  беше събрана днес – 14 декември 2011 г. - от 94 практики на общопрактикуващи лекари (ОПЛ), разположени в 9 области на страната: София, София-област, Пазарджик, Враца, Кърджали, Смолян, Разград, Варна и Велико Търново.

 

Общият брой на лицата в пациентските листи на тези практики е 212 246 (това е 3 % от броя на българските граждани, според последното преброяване). Съответно - броят на здравнонеосигурените лица в тези практики е 46 355 (или това е 22%).

 

Ако ползваме получените данни  от тази извадка,  може да очакваме, че броят на здравнонеосигурените лица в страната е около 1 620 000.

 

От цитираните по-горе данни следва че:

  • Финансовите разчети и обема на дейности, които се заплащат от  Националната здравноосигурителна каса, трябва да бъдат въз основа на 5 744 000 здравноосигурени лица от всички възрасти, а не на 6 273 929, както е в момента.
  • Настояваме от Националната агенция за приходите да представят публично точна информация за броя на здравнонеосигурените лица (тези, които никога не са внасяли здравноосигурителни вноски и тези с прекъснати здравноосигурителни права).
  • Настояваме още от Националната здравноосигурителна каса да обявят какъв е броят на  лицата, за които са изплатили капитационни суми за месец октомври т.г., разпределени по възрастови групи.

< Назад