Изключват ОПЛ от КОВИД-зоните, не е редно

14.09.2021

 

Делта-щамът на коронавируса действително протича по-тежко, като повече хора стигат до болница за лечение с кислород, съобщи в програма „Точно днес“ на Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. „Преди около 8 % от заболелите влизаха в болница, сега са около 12 – 15%, което прави с 50% повече. Децата и младите хора също боледуват, но по-рядко се изследват“, посочи личният лекар.

 

Според д-р Сотиров идеята на МЗ да отпуска безплатно лекарства, ако се лекуваме вкъщи, като организация не е много удачна. Причината – личните лекари, които досега активно са участвали, са изключени от наблюдението и лечението на болните. „Безплатни лекарства и изследвания ще се изписват само от КОВИД-зоните, а не от лекарите. Така се изключва работата на над 4100 лични лекари, които досега се справяха с лечението на болните“, заяви той. 

 

Все още не е ясно и разпределението на КОВИД-зоните. „Тук в Пловдив имаме още от миналата година 2–3 зони, но не е така в другите, по-малки градове. Освен това при лечение в КОВИД-зона на болния му се полагат до 2 прегледа за 10 дни, а при нас е имало и по 4-5 прегледа при необходимост за 14-те дни лечение. Така много пациенти ще останат без наблюдение. Другият проблем е кой ще издава болничните“, подчерта д-р Сотиров. 

 

Според него ваксинацията у нас тече изключително вяло, което се отразява на цялото общество.

 

Цялото интервю можете да чуете тук! 


 

< Назад