Интервю на доц. Любомир Киров за Нова ТВ относно предложения за промени в Анекса на НРД 2023-2025

11.01.2024

 

От Сдружението на общопрактикуващите лекари искат промените да залегнат в подготвяния анекс на Националния рамков договор.

 

Пациентите да могат да се преглеждат при всеки общопрактикуващ лекар, когато техният отсъства по болест или е в отпуск.Това предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари като възможност, която да залегне в подготвяния анекс на Националния рамков договор за тази година.

 

Според председателя на Сдружението д-р Любомир Киров предложението не е ново. "Миналата година отново поставихме идеята за обсъждане. Има установен ред, по който всеки от нас посочва заместник. Ние предлагаме гъвкав вариант, черпим опит от времето на COVID пандемията. За да е по-удобно на пациентите, в периоди на отсъствие на лекаря им, те да могат, при необходимост да потърсят най-близко работещия медик", каза д-р Киров.

 

Той уточни, че е крайно време лекарите да имат достъп до електронните здравни досиета на пациентите.

 

"За хората с хронични заболявания се предлага да ползват служебна рецепта за до 30 дни", каза още д-р Киров. И добави, че няма страна в Европа с толкова богат набор от изследвания, които се правят по време на профилактичен преглед и призова гражданите да се възползват от тях.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.

< Назад