Грипна епидемия в 21 области на България

28.01.2019
От понеделник, 28 януари, Столичната РЗИ обявява грипна епидемия на територията на област София-град. Учебните занятия се прекратяват за периода 28 януари - 4 февруари включително. На 5 февруари учениците са в междусрочна ваканция, така че ще трябва да се върнат в класните стаи отново на 6 февруари. 
Грипна епидемия се обявява и в Благоевград, където училищата остават затворени от 28 януари до 1 февруари включително.
От същата дата специални мерки срещу разпространението на вируса влизат в сила и в Кюстендил и Плевен. Там децата няма да посещават училище до 1 февруари включително.
Грипната ваканция за учениците в Пазарджишка област се удължава до 29 януари, включително, заради продължаващитевисоки епидемиологични показатели. Това съобщи областният управител Стефан Мирев, цитиран от БТА.
От 25 януари, РЗИ – Разград също обявява грипна епидемия на територията на областта. Учениците няма да влизат в класните стаи от 28 до 30 януари включително.
От 26 януари предпазната мярка влиза в сила и в Русе. Учебните занятия се преустановяват за периода от 28.01. - 04.02. включително.
От днес, 25 януари, РЗИ – Велико Търново обявява грипна епидемия на територията на област Велико Търново. Издадено е предписание за преустановяване на учебните занятия в училищата в областта за периода от 28.01.2019 г. до 04.02.2019 г. включително.
РЗИ – Добрич е взело решение за продължаване на грипната епидемия на територията на област Добрич с разпоредените противоепидемични мерки и преустановяване на учебните занятия в училищата в областта за периода от 28.01.2019 г. до 29.01.2019 г. включително, съобщиха от МЗ.
До второ нареждане в тези области се преустановява приемът в детските и женските консултации, спират се плановите операции и свижданията в болниците, както и провеждането на профилактични имунизации.
Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на следните области: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на Община Луковит. Отменена е грипната епидемия в Перник.

< Назад