Ето докога можем да сменим личния си лекар

11.12.2023

До края на този месец (декември) имаме право да се преместим при нов личен лекар, ако не сме доволни от работата на стария. Това припомни д-р Христо Димитров в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

 

Част от пациентите не знаят, че имат правото сега да сменят личния си лекар – през декември и през юни всяка година. Могат да изберат друг общопрактикуващ лекар от цялата страна.


"Първо трябва да са здравноосигурени – да са внасяли здравните си вноски редовно. Второ, трябва да носят синята си здравоосигурителна книжка. Ако имаме малко дете, родителят трябва да занесе неговата здравна книжка при избрания нов лекар и да предостави на този лекар списък или извлечение от имуниизациите, направени до момента“, каза д-р Димитров.

"Важно е да продължим правилната грижа за детето. Най-добре би било родителят да вземе от офиса на здравноосигурителната каса този документ. Важно е да кажем, че на това има право родителят, към когото е записано детето в здравната система. Извлечението от здравното досие на детето се получава чрез уникален код. Така се избягва разнасянето на хартиени документи от един лекарски кабинет в друг“, поясни още той.

При хронични заболявания е необходимо на новия лекар да се предоставят всички консултации и изследвания в тази връзка до момента. С представяне на синята книжка извън населеното място и здравния район, в който обикновено се намираме, можем да ползваме помощта на всеки личен лекар в страната. Трябва да помолим за преглед при нужда в извънредно положение., даде подробности по темата д-р Христо Димитров

Ако установим, че здравноосигурителните ни права са нарушени, трябва да подадем сигнал в здравната каса – в съответната регионална здравна инспекция също, каза още събеседникът.

 

Цялото интервю можете да чуете тук!

< Назад