Е-рецепти поставят в риск живота на пациенти

17.10.2023

Д-р Гергана Николова: Задължителната електронна рецепта само чрез засилен  контрол в аптеките - YouTube

Мярката ще затрудни лекарите, пациентите и цялата здравна система, предупреди общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

 

“Системата ще бъде силно затруднена. Тези пациенти, които в петък, събота и неделя са се преглеждани в неотложни и спешни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече, пациентът няма да знае дори личният лекар какво му изписва, защото той няма да вижда указанието. На хартиената рецепта ние даваме прескрипция и казваме дайте, отпуснете еди-какво-си лекарство, но вътре описваме подробно на пациента какво количество как се приема. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета”, категорична е д-р Николова.

 

Пред “Труд news” доцент Атанас Мангъров повтори опасенията на д-р Николова и подчерта, че на добра воля фармацевтите биха могли да кажат на пациентите кое лекарство в каква доза и на колко приема да вземат. Но това не било задължително.


Според д-р Николова електронната рецепта трябва да има алтернатива и да се запази и хартиеният вариант.

 

“Като има срив в системата, понякога се случва - интернетът да спре или системата да блокира, как ще си получи пациентът лекарствата? Ако детето ви например е болно, искате да започнете терапията веднага, как ще стане това без рецепта? Лекарите трябва да имаме възможност да издаваме и хартиени рецепти. Те не са в интерес на личните лекари, а в интерес на пациента”, заяви д-р Николова.

 

Педиатри обясниха, че когато изписват гранулирани формули за деца, те не се отчитат добре в системата и се получават грешки в разчитането. Медиците се притесняват от грешки, които биха могли да имат тежки последици за болните деца.

 

“С електронната рецепта няма да се реши нито дефицитът, нито реекспортът, нито ще се промени съществено отпускането на медикамента, защото електронната рецепта не е задължително условие, което да отвори системата и да бъде отпуснат антибиотикът”, д-р Гергана Николова.

 

Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари: Току-виж се появила нова административна такса - изписване на рецепта, предписана от друг

 

Къде са подводните камъни с въвеждането на новите правила, доцент Киров?
Нашата позиция като национално сдружение е известна от преди 2 години. Тогава, когато имаше пак такъв напън, беше министър Меджидиев, който прояви разум и спря това нещо. Ние казахме, че трябва да съществуват и двете възможности - и в електронен и хартиен вариант. И тогава предложихме, и за щастие това влезе, само за зелените рецепти, които наистина, първо, не са толкова честни и второ, се изисква много сериозен контрол, тъй като са опиати. Но какво се случва сега - електронизащина, както аз я наричам. Всъщност заменяме хартията с електронен документ. Между другото само електронна рецепта няма никъде по света, ние сме първите. Другото - ще възникват проблемите с броя дни, за които се приема антибиотикът, и броя на хапчетата в опаковката. Ще стане така, че аз например искам курсът да бъде 5 или 7 дни, а пък хапчетата, които могат да отпуснат, в опаковката са за 10. А някъде и за повече дни. И какво се случва, продава се повече, отколкото трябва и те си остават - да си имат хората запас. Оттам нататък, не съм длъжен, не искам и няма да имам аз на телефона си това приложение, което, като съм чувал от колеги, доста мудно и трудно работи. Като нямам такова или телефонът ми не е смарт, защото има много колеги, които ползват обикновените телефони - къде са тогава големите претенции да има отразен преглед, да има подпис на пациент, с таблети и не знам какви работи, за които сега бият тъпана, че е направено приложение за тях.

 

Имат ли колегите ви техническата възможност да работят само електронни рецепти?
Преди да се стартира всичко това, някой попита ли тези 28 000 лекари дали имат техническа готовност да го правят - не, никой. При нас има такава, въпреки всички проблеми, които могат да възникват чисто технологично, но колегите от болници, спешна помощ вижте дали имат такава възможност и какво мислят. Днес ми разказаха случай, как един човек влязъл в аптека и не му изпълнили рецептата, защото такъв е новият закон. А той казвал - на мен професор един кой си ми изписа. Какво правим в случая - ще има вълна, която ще тръгне - иди при джипито да ти изпише електронна рецепта. Съжалявам, ние и към колегите ще се обърнем да проявят разбиране, ние няма да ставаме писачи или секретарки на никого. Виновни не са колегите, а тези, които въвеждат недообмислени неща. Току-виж се появила нова административна такса - изписване на рецепта, предписана от друг, което ще е напълно справедливо. Представяте ли си за какви абсурди става въпрос. Аз ясен мотив за въвеждане на това не съм видял - нито ще се реши проблемът с реекспорта, нито ще се реши проблемът с недостига на някои лекарства, защото той не е от това. За антибиотичната резистентност да не говорим.

 

Д-р Светлин Митев, председател на РК на БЛС-Варна и член на УС на НСОПЛБ: Стъпка напред, но с подводни камъни

 

Въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет е стъпка напред в рационализирането на работата ни, но има подводни камъни, защото се работи на парче. Въведоха електронни извинителни бележки, сега рецепти, а липсва електронната идентификация, която работи в целия ЕС и която чакаме толкова години. В същото време в страни като Германия и сега можеш да си купиш лекарство с хартиена рецепта - значи има и други начини за контрол. А тук още не можем за изтеглим пълното електронно досие на пациент - ако друг колега е назначил изследвания, например, аз не мога да ги видя. Работата по тази система продължава, но има много формализъм, появяват се и проблеми. Има доста проверки, чака се дълго, стават сривове в системата, което изнервя и нас, и пациентите. Често те гледат да получат дистанционно електронно направление, бележка, рецепта, което не е редно и се създават конфликтни ситуации. Оказва се, че понякога на хартия работата върви по-бързо, макар да не бива да е така.

 

< Назад