Доц. Любомир Киров: ПП предлага промени на парче, но то е много голямо

08.04.2022

„Когато има някаква идея за промяна, тя трябва да бъде ясно формулирана и структурирана, да се кажат ясно мотивите, които трябва да са много сериозни, за да се правят сериозни промени, да има анализ на причините, довели до това, както и на резултатите от съответните промени - дали ще са положителни, или пък не. Тогава се сяда и се обсъжда публично. Промените, предложени от "Продължаваме промяната", са на парче, но парчето е много голямо“.

 

Това каза пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, което не приема идеите за реформа на статута на джипитата. Той подчерта, че от сдружението са против начина, по който тези идеи са „хвърлени в медийното пространство“.

 

„Лични лекари в България няма, това понятие го няма и в правния мир, има общопрактикуващи лекари – те са специалисти по обща медицина. Капитационното заплащане не е студен резерв. Средствата си ги изработваме и нашата работа се равнява на 20 милиона прегледа годишно. Това капитационно заплащане, като се разпредели на броя на тези прегледи – се получава средно 7 лева на преглед, което е практически нищо, но това е добре за държавата. А е добре за хората, защото няма ограничение колко пъти ще ме търси този човек срещу това капитационно заплащане – който има нужда, ще ме посети 5 пъти, а някой може и въобще да не дойде“, обясни доц. Киров.

 

По думите му при предлаганата промяна няма да има пациентски листи при общопрактикуващи лекари:

 

„Може да посещава различни общопрактикуващи лекари по различни причини. Но до какъв брой лекари ще може да посещава този човек? Защото за всичко това все пак стоят едни средства от Здравната каса, които са ограничени“.

 

Според доц. Киров начинът, по който е планирана реформата, ще струва много повече и естествено идва въпросът дали ще се вдига здравната вноска.

 

Цялото интервю можете да чуете тук!

 

< Назад