Д-р Селиме Карагьозова за проблема с електронните рецепти: Недомислено е!

25.10.2023

„ВАЖНО! Уважаеми пациенти, ако имате възможност да си закупите лекарства от друга държава, заповядайте в кабинета за хартиена рецепта! Хартиените рецепти важат по целия свят, освен в България! Цените на лекарствата в някои страни са и по-ниски!“ Този призив с намигване отправи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в областта д-р Селиме Карагьозова.

 

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Хаосът, причинен от електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, изнервя и пациенти, и лекари. „Недомислено е!“, твърди д-р Карагьозова. Замисълът е да се забърза процедурата по изписването на медикаменти в софтуера на лекарите, а на практика се случва точно обратното. Скорошен пример от практиката на медика е поредното доказателство за това. Майка на три деца е принудена да се разхожда между личната лекарка и аптеката, защото в аптечната система първо не виждали електронната рецепта, после се оказало, че нямат от изписаното лекарствено количество. Досега фармацевтите можеха на място да променят изписания медикамент, но сега са длъжни да дадат на пациента изрично посоченото количество, както и конкретната фирма производител. Лекарите обаче нямат информация с какво разполагат аптеките, което забавя и затруднява целия процес. А от обикаляне напред-назад, здравето на болните единствено може да се влоши, като в началото на грипния сезон положението станало „трагично“.

 

„Няма друга държава, където хартиената рецепта да е отпаднала напълно, освен там, където лечението се покрива от здравноосигурителните фондове“, обяснява д-р Карагьозова и се надява скоро проблемът да се разреши именно в посока едновременното използване на хартиените и на електронните рецепти.

 

В допълнение, досегашното своеволно заменяне на изписаното лечение с генерични лекарства от фармацевтите е опасно за здравето на пациента, предупреждава д-р Карагьозова.

 

Тя заостря вниманието и към проблемите с медицинските бележки за учениците, които от началото на новия срок също станаха електронни. След първоначалния хаос, има риск в края на срока много отсъствия да останат неизвинени, а като следствие родители да изгубят социалните помощи. Причината е, че системата не отчела отсъствията през октомври, лекарите не могат да нанасят корекции повече от 10 дни назад, а в училищата не признават хартиените бележки.

 

Проблеми съществуват и при изписването на лекарства за диабет, което се осъществява също с електронна рецепта. Особено остри са спънките при неосигурените пациенти, допълва медикът, защото се образува порочен кръг. По думите ѝ две трети от лекарите изпитват затруднения да изписват медикаменти за хронично болните заради нефункционално мобилно приложение, което води до струпване на опашки пред кабинетите на общопрактикуващите лекари.

 

„Псевдоелектронизацията е обременяваща за лекарите, създава повече работа, защото пациентите все пак трябва да се разписват на хартия, което допълнително натоварва и без друго недостатъчния персонал“, обяснява д-р Карагьозова. Според нея за напълно преминаване към електронна здравна система може да се говори след 20 години. Както преди точно две десетилетия лекарите забравили за писането на ръка, заменено от компютри.

 

В петък Българският лекарски съюз излезе с настояване за спешни действия за разрешаване на проблема с електронните рецепти, в противен случай заплашват с протестни действия.

 

< Назад