Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

29.04.2024

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение, заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна. 

 

"За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския общопрактикуващ лекар, комуто е възложена ваксинацията на децата за морбили. Официалните данни са за 93% обхват на българските деца, което е топ резултат за Европа", обясни той. 

 

Има коклюш, но няма драма на терен, категоричен бе д-р Христов в интервю за предаването "Преди всички". По думите му коклюшната ваксина не е гаранция за незаразяване. Има коклюш, но той протича леко, обясни специалистът и открои друг проблем - че заболяването се диагностицира трудно, защото няма евтин и достъпен тест:

 

"Доказва се с ПСР, който не се заплаща от Касата и струва 60 лв.".

 

"Част от явлението е като подготовка за промяна в републиканския имунизационен календар и въвеждане на коклюшната ваксина към задължителните и при възрастни, което ще има съответния икономически ефект, защото коклюшната ваксина не е толкова евтина. Сегашната за дифтерия и тетанус е българска и струва 1-2-5 лв. - нещо такова. Ако я заменим с вносна, цената е около 30 лв. на доза", коментира докторът и изрази подозренията си, че става дума за лобиране в тази посока. 

 

Явлението за ваксинирани деца, но само на хартия, е публична тайна, каза още д-р Николай Христов. Той обаче не е чувал за случай на санкциониран лекар. 

 

По думите му има разписан ред в Наредбата за имунизациите за действията при отказ от имунизация на родител. Според него обаче той е много тромав и не работи. 

 

След дългата и тромава административна процедура, може да се стигне евентуално до глоба от 50 лв. за отказалото лице да ваксинира детето си, обясни специалистът, като добави, че в огромен процент от случаите съдът анулира тези актове. 

 

Цялото интервю с д-р Николай Христов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

< Назад