Д-р Николай Брънзалов иска оставката на проф. Илко Гетов като зам.-министър на здравеопазването заради проблема с белите електронни рецепти.

03.11.2023

Д-р Николай Брънзалов иска оставката на проф. Илко Гетов като зам.-министър на здравеопазването заради проблема с белите електронни рецепти. 

 

„В този вариант, в който са въведени белите електронни рецепти в момента, има проблем и за лекарите, и за обществото. Затова УС на БЛС, подкрепен от 28 районни колегии, настояваме за оставката на зам.-министъра на здравеопазването Илко Гетов. Той явно не може да се справи с проблема“, каза д-р Брънзалов.

 

По думите на зам.-председателя на БЛС има много проблеми, които са били създадени със задължителното въвеждане на електронната бяла рецепта. „Един от тях е, че 70% от лекарите са в невъзможност да практикуват в пълния размер професията си, но това, да кажем, ще има решение. Става обаче въпрос за проследяването на медикаментите. У нас такова няма. С какви медикаменти разполага България на пл. „Св. Неделя“ (адресът на Министерството на здравеопазването в София, б. р.) не знаят, тъй като пациентите нямат лекарства. В същия момент за 33% от изписаните електронни рецепти, няма отбелязано в НЗИС какво се е случило с тях. Най-вероятно са изпълнени, но не са отчетени като такива. Ние настояваме да се върне бялата хартиена рецепта, но когато това се случи, фармацевтът трябва да я качи в НЗИС, а пациентът да се разпише, че изписаните му лекарства са му отпуснати, както това става с моя амбулаторен лист. Ние настояваме за всяка електронна рецепта, която е отворена в аптека, да се упомене точно какво е извършено – отпусната ли е, цялата ли е отпусната или частично, и тогава да се освободи. А не с една рецепта пациентът да може да отиде в още 5 аптеки да си купи антибиотика. И ние ще борим антибиотичната резистентност. Това е несериозно!“, каза още д-р Брънзалов.

 

Според него в Министерството на здравеопазването анализите се правят не на база реални данни, а само на база колко рецепти са изписани, и затова се твърди, че продажбите на антибиотици са намалели. „Да твърдиш, че 35% са намалели продажбите на антибиотици само въз основа на това колко са изписани в лекарските кабинети, е най-малкото наивно“, каза общопрактикуващият лекар.

 

Д-р Брънзалов допълни, че от БЛС не говорят за крачка назад и връщане на хартиените рецепти. „Напротив! Ние настояваме за дигитализацията! Ние искаме електронната бяла рецепта, но не по този начин. Настояваме за единен софтуер и на сайта на Министерството да има списък с медикаментите, с които разполага страната, за да знаем какво да изписваме лекарите и какво няма да се отказва от аптеките“, категоричен беше той.

 

По отношение на забраната за износ на инсулини д-р Брънзалов си послужи с метафора, като заяви, че когато има някъде повреда в дома, добрият стопанин не закача картини да я скрие, а отстранява повредата, за да може да функционира целият дом както трябва. „Тук се прави обратното. Когато едно животоспасяващо лекарство изчезне, хората, които зависят от него, са обречени. Това означава, че ресорният зам.-министър не си е свършил работата“, допълни д-р Брънзалов.

< Назад