Д-Р ЛЮБОМИР КИРОВ: НЕ МОЖЕМ ДА ХОДИМ С АВТОМАТИ И ДА ПРИНУЖДАВАМЕ РОДИТЕЛИТЕ ДА СИ ИМУНИЗИРАТ ДЕЦАТА

07.06.2017

Не коментирам твърденията, че има деца, за които е издаден фиктивен документ за поставена имунизация, без тя да е реално направена. За да се обърне внимание на едно твърдение, то трябва да е доказано. Това каза пред Redmedia председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) д-р Любомир Киров. Той бе потърсен по повод изказването на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ днес, че се извършва проверка на пазарджишка джипи практика и ако се докажат фиктивни имунизации вследствие на които има болни от морбили деца, ще бъдат наложени санкции и ще се настоява за прекратяване на договора с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).  

 

Д-р Киров обясни, че ръководеното от него сдружение винаги е имало активно отношение към проблема с ваксинопрофилактиката.

 

„От дълги години призоваваме да се въведат строги санкции за родителите, които не водят децата си за ваксина. Предлагали сме най-различни мерки – ограничение за постъпване в детски ясли и градини,  в училище и в университет, каквато практика има в много страни. Резултати до този момент няма и е ясно, че никой не иска до поеме отговорността и да въведе такива мерки. Споделям лично мнение, но ми се струва, че пак се иска лекарите да са виновни. Ние не можем да ходим по домовете с автомати и да  принуждаваме родителите да си водят децата при нас, за да ги имунизираме. Наясно сме кои са тези майки – или са привърженички на антиваксиналните движения, или са от ромската общност, заяви д-р Киров.

 

По повод идеята за сваляне на възрастовата граница за поставяне на ваксина против морбили, председателят на джипитата каза, че това е въпрос на експертна оценка.

 

„Ако се окаже, че има проучвания, които доказват целесъобразността на такава промяна, нека тя бъде направена. Веднага ще подчертая обаче, че това няма да намали броя на  децата, които не се явяват за имунизация. Затова трябват мерки, а не приказки, каза още д-р Любомир Киров.   

 

http://www.redmedia.bg/statii/d-r-lyubomir-kirov-ne-mozhem-da-hodim-s-avtomati-i-da-prinuzhdavame-roditelite-da-si-imunizirat-detsata-2888

< Назад