Д-р Гергана Николова: Трябва да има възможност да се изписват и хартиени рецепти

08.04.2024

 

Не е възможно нещо да съществува само на електронна рецепта и да го няма на хартия.

 

Какво се случва, когато има срив в системата и трябва да се изчака връзката да бъде възстановена, а пациентът чака лекарство?

 

Това попита в предаването „Събуди се” по NOVA общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

 

Според нея проблемите, за които се говори вече 4 месеца, свързани с електронните рецепти, не са решени. „Нека да има възможност да се изписват хартиени рецепти, когато няма възможност да се изпише електронна”, уточни тя.

 

Тя добави, че решението за евтини лекарства за сърдечно-съдови болести е довело до огромни опашки пред кабинетите. „Проблемът идва от там, че безплатното лекарство не може да съществува на една рецепта с лекарство, за което трябва да се плати, а медиците в момента трябва да преработят всички рецепти”, обясни тя.

 

„Не е възможно да се работи по тази административен начин. Не трябва да се вкарват безумни административни тежести”, каза още медикът.

 

Гергана Николова добави, че покритието в България на задължителните ваксини, за миналата година, е 93%. Тя призова хората да не вярват на лъжливи реклами в интернет, в които медици рекламират лекарства със своите лица. Не се заблуждавайте, използват се имена на хора, без тяхно съгласие”, допълни тя.

 

Целия разговор може да видите във видеото.

< Назад