Трябва ли лекарите да ходят на работа, когато са болни?

23.07.2012

Leslie Kane, консултант по въпросите на бизнеса, етиката, правото на лекарите, 11  юни 2012

 

Най-добрият ученик в Nogales High School (Arizona) наскоро получи отлична атестация за факта, че не е пропуснал нито един ден в училище за 13 години.

 

Такова старание и присъствие са символ на чест за много хора. За повечето лекари самодисциплината и преодоляването на неразположенията са важни идеали.

 

Но тази упоритост става съвсем различна, когато си болен и отиваш на работа в офиса или в болницата, за да преглеждаш пациенти. Въпреки че повечето лекари имат добри намерения, когато идват на работа болни, техните планове могат да дадат обратен резултат.

 

Вместо „Преди всичко не вреди”, вие можете потенциално да предадете заболяването на персонала и на пациентите. Вие можете да станете Пациент № 0 в офиса си, като несъзнателно разпространявате вируси, докато се опитвате да лекувате някого. Или, ако не се чувствате добре, вашата съобразителност, преценката и действията ви могат да причинят вреда, вместо помощ.

 

Статия в Journal of General Internal Medicine, публикувана през 2010 г., показа, че 80 % от лекарите ходят на работа дори с достатъчно сериозни заболявания, за които биха казали на пациентите си да си стоят в къщи при подобно състояние.

 

Не трябва лекарите да идват на работа, когато са болни, но всеки го прави” – казва семеен лекар в Атланта. Ако лекарят не може да отиде на работа, трябва да бъдат презаписани 25 човека. Всеки пациент трябва да бъде прозвънен, да му се определи нов час, и това е проблем за всички.

 

Лекарите отбелязват, че болният лекар ходи на работа за една или комбинация от следните причини:

 

Алтруизъм. Ако откажеш прегледите на пациентите, защото си болен, създаваш им затруднения. Много пациенти са променили графиците си и плановете си, за да дойдат да ви видят в точно този ден. Някои разчитат на вашата помощ, за да се почувстват по-добре или да прецените състоянието им.

 

Ако сте в голяма групова практика, другите професионалисти могат да покрият частично вашето отсъствие, но това е за сметка на по-голямо натоварване на графика и по-голяма ангажираност през през целия ден. Ако работите в екип, вие с нежелание причинявате това на колегите си и често предпочитате да понесете натоварването вие самият.

 

Финансов интерес. Ако имате частна практика или партньор, вие най-общо няма да спечелите пари, когато не преглеждате пациенти. Ако сте специалист в първичната помощ и няколко дни не преглеждате пациенти, можете да претърпите финансови загуби.

 

Ролеви модел. Лекарите знаят, че е важно да казват „Прави, каквото правя аз” повече от „Прави, каквото ти казвам”. Това означава да отиваш на работа, независимо от това как се чувстваш.

 

Лекарите искат да служат като модел за подражание на персонала” – казва NG, ендокринолог. Вие не искате персоналът ви да ви отсъства от работа всеки път, когато боледува от настинки (разбира се, много служители са също така самоотвержени, както и лекарите, в упорството да идват на работа и когато не се чувстват добре).

 

Така че лекарите се опитват да покажат как те могат да превъзмогнат заболяването и да не му обръщат внимание, като отидат и вършат работата си. Ако пощенските работници могат да превъзмогнат дъжда, снега, кишата и градушката, лекарите чувстват, че настинката няма да ги повали.

 

Параноя. Някои лекари от първичната помощ се притесняват, че като откажат прегледите, ще стимулират пациентите си да намерят помощ другаде, може би на място, което още не са опитвали - като клиника за приходящи пациенти или друго малко лечебно заведение (ако проблемът на пациента не изглежда много сериозен). Пациентът дори може да отиде при друг лекар, който е определил график за външни пациенти без предварително определен час.

 

Ако сте нает лекар, вие няма да се притеснявате, че губите приходи,  но ако не отидете на работа, може да започнат ви смятат  за „незаслужаващ доверие”, „кръшкач”.

 

Как постъпвате вие? Когато сте достатъчно болни или сте заразни, вземате ли лекарства, за да маскирате симптомите и да отидете на работа? Или оставате у дома?

 

Превод: НСОПЛБ

Забележка на преводача: Вашето мнение можете да напишете във Форума

< Назад